Michael Miskin: ‘Missive 2011 weer gebruiken voor Kerst en jaarafsluiting’

“De Raad van Ministers (RvM) hoefde geen nieuwe missive voor de uitkeringen voor Kerst en de jaarafsluiting te maken. Maar in deze periode waarin wij leven, zou het beste zijn geweest om normaal met de missive van 2011 te werken, waardoor alle groepen tevreden konden worden gesteld.” Dit zegt Michael Miskin, bestuurslid van de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO), aan Dagblad Suriname. Ministers hebben een schrijven van vicepresident Ashwin Adhin ontvangen, waarin meegedeeld wordt dat ambtenaren dit jaar SRD 100 op hun rekening belastingvrij gestort zullen krijgen voor kerstviering. De verschillende ministers krijgen maximaal SRD 50.000 voor relatiegeschenken. De vicepresident mag SRD 75.000 uitgeven aan relatiegeschenken, terwijl de president het liefst SRD 125.000 hiervoor mag opnemen. In 2011 waren er door de RvM enorme bedragen vrijgemaakt voor de diverse ministeries, oud-vicepresident Robert Ameerali en president Desi Bouterse. Voor huldiging van jubilarissen werd een gouden pin tot maximaal een bedrag van SRD 1.400, een oorkonde en een bloemstuk toegekend. Gepensioneerden van de diverse ministeries kregen ook een gouden pin tot maximaal een bedrag van SRD 1.400, een oorkonde en een bloemstuk en een gesloten enveloppe met een maximaal bedrag van SRD 350. De kerstpakketten voor personeelsleden bedroegen in 2011 ook SRD 150. Daarnaast werden er grote bedragen vrijgemaakt voor de jaarafsluiting. Tot en met 1.000 personeelsleden werd per ministerie een maximaal bedrag van SRD 30.000 toegekend. Per 500 personeelsleden boven het aantal van 1.000 werd een bedrag van SRD 15.000 bijberekend tot een maximaal van SRD 100.000. Miskin voert aan dat de SRD 100 hetzelfde bedrag is dat vorig jaar aan de ambtenaren is uitgekeerd.
Verhoogde bedragen ministers gebruiken voor feestelijkheden rond jaarafsluiting
De verschillende ministers kregen tot 2015 maximaal SRD 30.000 voor relatiegeschenken. De vicepresident mocht SRD 50.000 uitgeven aan relatiegeschenken en de president mocht het liefst SRD 100.000 opnemen. In de brief aan ministers is er ook vermeld dat er geen budget beschikbaar gesteld zal worden voor feestelijkheden rond de jaarafsluiting. Echter vindt Miskin dat de verhoogde bedragen van bewindslieden, vp en de president liever gebruikt kunnen worden om toch nog feestelijkheden rond de jaarafsluiting te kunnen organiseren op ministeries. Bewindslieden krijgen dit jaar in totaal SRD 340.000 extra. Miskin, oud-minister van Arbeid, benadrukt dat het staatshoofd bovendien zelf zou moeten bepalen hoeveel hij nodig zal hebben voor relatiegeschenken. Het feit dat de RvM dat voor hem heeft gedaan, vindt hij niet juist.
CLO wacht op algemene salarisverhoging ambtenaren
Miskin zegt dat de CLO nu wachtende is op de belofte van president Desi Bouterse die tijdens zijn jaarrede aankondigde een salarisverhoging aan alle ambtenaren, gepensioneerde landsdienaren en met hen gelijkgestelden te zullen geven. Dit zal uiterlijk eind april een feit moeten zijn. Hierover heeft de CLO reeds gesprekken met de regering gevoerd. “De leerkrachten hebben al wat gehad, maar aan de CLO is beloofd dat de ambtenaren ook tegemoet zullen worden gekomen. Daar wachten wij op”, aldus Miskin. Hoeveel de loonsverhoging zal zijn, heeft de president tijdens de jaarrede niet aangegeven. Het staatshoofd merkte op dat de loonsverhoging aan ambtenaren en gepensioneerde landsdienaren zal worden gegeven om het leven onder de gegeven omstandigheden dragelijker te maken. De loonsverhoging is volgens Bouterse een behulpzame overbrugging naar beter.
FR

error: Kopiëren mag niet!