USV: Wijziging Wet op Staatsschuld is ‘amnestie bij voorbaat’

1 USV , Amnestie bij  voorbaatDe Unie van Surinaamse Vrouwen (USV) is bezorgd over het leengedrag van de huidige regering, welke als beheerst door een hersenspinsel leningen op leningen aangaat zonder stil te staan wat de desastreuze gevolgen hiervan kunnen zijn. Direct na de verkiezingen van 2015 heeft de bewaker van de Centrale Bank ons geconfronteerd met een lege staatskas. Een lening van het IMF zou de redding moeten zijn. Ondanks waarschuwingen van deskundigen werd het volk in april 2016 gesleept in een tweejarige stand-by arrangement volgens een Surinaams model. Het doel om IMF binnen te halen was tweeledig. Het eerste doel was ‘survival’ door het binnenhalen van de eerste tranche van USD 81 miljoen in juni 2016 van het IMF. Het tweede doel was de opening te krijgen voor leningen bij andere internationale organisaties (Wereldbank, IsDB e.a.).
Tijdens de IMF-sessie met maatschappelijke groeperingen op 9 juni 2016 heeft de USV aan het IMF gevraagd: “Do you know the name of the game? Because you are not helping the people of Suriname but you are helping a virulent virus of corruption to survive!”. Reeds op 21 september leverde de president felle kritiek op het IMF tijdens een persconferentie “ het IMF is koud en berekenend”. Mission completed! De buit was binnen en de rol van het IMF op het schaakbord was uitgespeeld. Intussen werden andere financiële instellingen aangetrokken waar de schaker hoopt het regie meer in eigen handen te hebben.
Het IMF stelde in zijn artikel IV missie in november 2016 dat Suriname zich niet gehouden heeft aan het crisisplan dat door haar zelf is opgesteld en aangeboden is aan het IMF. Het gevolg hiervan is dat de tweede tranche lening niet gecontinueerd wordt. Het rapport van het IMF was vernietigend en onheilspellend. De regering heeft in een verklaring harde taal geuit na het vernietigend rapport van het IMF. “Het is helder dat de Surinaamse autoriteiten het glas als halfvol zien en de recente IMF-missie haar bezoek afsloot door het glas afschrikwekkend als leeg te presenteren”, zegt minister Hoefdraad in een persbericht. Machtsdronkenschap kan een vertroebeld beeld geven, immers als de bodem (staatskas) leeg was, kunnen leningen zonder een reëel vooruitzicht voor het kunnen opbrengen van oplossingen en rentebepalingen uit exportproductie opbrengsten ertoe leiden dat je steeds dieper wegzakt in een bodemloze put.
De jacht op leningen werd zowel nationaal als internationaal ingezet. Recentelijk werd met succes onderhandeld met de Islamic Development Bank en de Inter-American Development Bank. De staatsobligatie van US dollar 550 miljoen werd ook breed uitgemeten. De President ziet Suriname als een economisch wonder, omdat het land ondanks de hoge inflatie en zittend in een moeilijk vaarwater toch aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders. Het moet het volk van Suriname niet verwonderen indien daar tegenover de bezittingen van het land verpand worden. Immers er is geen transparantie en voor niets komt de zon op.
Dat de leningenzucht desastreuze vormen aanneemt, getuigt de indiening van de wet wijziging van de ‘Wet op Staatsschuld’ op 18 november 2016 bij DNA door de president. Hiermee wil de regering het obligoplafond van 60% naar 80% verruimen voor een periode van 4 jaar, waarin ook nog eens de strafrechtelijke onschendbaarheid van de minister van Financiën wordt gegarandeerd gedurende deze periode en waarschijnlijk ook na zijn aftreden, zodat hij niet vervolgd kan worden. Dus alleen aan de huidige minister van Financiën wordt amnestie bij voorbaat verleend! Dit is niet alleen een gevaarlijke situatie voor het monetair beleid van ons land, maar ook discriminatoir. Als het stoplicht op rood staat, mag niemand doorrijden zonder dat het strafbaar is. Als alleen de minister van Financiën groen licht krijgt om ongestraft bij rood licht door te rijden, wordt de basis gelegd voor anarchie, met als gevolg ernstige ongelukken.
Verblind en bevangen door de leningenzucht dan wel machtsdronkenschap wordt het pad van anarchie voortgezet. Vooruitlopend op de wet om de Staatsschuld te verhogen heeft de regering DNA gevraagd om de minister van Financiën bij wet te machtigen voor het aangaan van een lening van US 235 miljoen bij de EXIM Bank van China voor Dalian 4 project. Amzad Abdoel zegt in een persbericht dat op basis van de Wet op Staatsschuld de minister van Financiën DNA toestemming kan vragen om een lening aan te gaan, zelfs als het obligoplafond wordt overschreden! Met deze machtigingswet en de dictatuur van de meerderheid in het parlement krijgt de minister van Financiën wederom een vrijbrief om het obligoplafond te overschrijden.
De Governor van de Centrale Bank is gebonden aan de Bankwet bij het verstrekken van leningen aan de staat. De minister van Financiën en de Governor van de Centrale Bank hebben kortgeleden in een persbericht aangegeven dat er niet meer monetair gefinancierd wordt. Beide autoriteiten zijn strafrechtelijk aansprakelijk als ze de wetten overtreden.
De USV roept de autoriteiten en assembleeleden op om grote voorzichtigheid te betrachten bij het verlenen van amnestie bij voorbaat aan de minister van Financiën. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben, zowel nationaal (economische, financiële en maatschappelijke crisis) als internationaal. Buitenlandse investeerders zoals het IMF en daaraan gekoppeld IDB en de Wereldbank zullen argwanend de ontwikkelingen volgen hoe Suriname omgaat met haar staatsreserves. Ook de Islamic Bank zal haar twijfels hebben, Allah mag groot zijn, maar ze zien niet graag dat hun geld verdwijnt in een bodemloze put. De USV doet een oproep aan alle DNA-leden om te allen tijde het volksbelang veilig te stellen zoals beloofd aan het volk van Suriname. “ Zo waarlijk helpe mij God almachtig”.
Unie van Surinaamse Vrouwen
Drs. Asha Mungra (voorzitter)

error: Kopiëren mag niet!