Covab levert derde lichting verpleegkundigen

Covab levert derde lichting verpleegkundigen (1)
Covab levert derde lichting verpleegkundigen (2)

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
Dit jaar is de derde lichting afgestudeerden door het Elsje Finck-Sanichar College, oftewel de Stichting Centrale Opleiding voor Verpleegkundigen en beoefenaren van Aanverwante Beroepen (Covab), afgeleverd. Het gaat in deze om 37 studenten voor de MBO-V opleiding, 1 ziekenverzorgende (ZV’er) van de ochtendopleidingen en 21 verpleegassistenten. De MBO-V is een 4-jarige verpleegkundige opleiding, die aangeboden is aan de hand van het modulair onderwijsconcept, waarin zowel het beroepsgerichte deel als van de ondersteunende kennis is opgenomen. De verpleegassistentenopleiding is in juni 2015 gestart. De opleiding bestond uit 4 theorieperioden afgewisseld met 4 weken stage. Totaal hebben de studenten 27 modulen onderwezen gehad.
Steeds minder mannen in dit beroep
Angele Wallerlei-Kumbangsila, directeur van Covab, geeft aan dat de verhouding man/vrouw duidelijk zichtbaar is. “We hebben altijd minder mannen dan vrouwen die voor dit beroep kiezen. Covab heeft dit ook gesignaleerd en we zijn bezig een campagne op te zetten om meer mannen in de zorg te krijgen. We gaan begin volgend jaar met een campagne starten waar wij meer mannen zullen interesseren te kiezen voor dit beroep.” De verpleegassistenten zijn met een nieuw curriculum afgestudeerd. “Het curriculum is competentiegericht gemaakt. De studenten zijn van verschillende ziekeninstellingen afkomstig en deze zijn zeer divers, te weten alle ziekenhuizen, de bejaardentehuizen zoals Huize Ashiana, Albertine, PCS en RGD, kortom bijna uit alle zorginstellingen. Er zijn tevens studenten die zich individueel hebben ingeschreven. Met het uitreiken van dit diploma krijg je de bevoegdheid op een bepaalde manier te functioneren en bepaalde handelingen wel of niet uit te voeren. Een verpleegassistent mag bijvoorbeeld geen medicatie toedienen, terwijl een verpleegkundige dat wel kan.”
Met de komst van deze groep rijst de vraag als er genoeg plaats is waar zij te werk gesteld kan worden. Volgens de Covab-directeur is het nog niet exact bekend hoe groot de tekorten zijn voor verpleegkundigen, ZV’ers, verpleegassistenten en de specialisaties die er zijn, maar een ieder vindt tot nu toe werk. “Ten aanzien van de verpleegassistenten heeft een deel van de mensen zichzelf ingeschreven. Zij komen dus niet vanuit een ziekenhuis of zorginstelling, waardoor zij dus moeten solliciteren. Ik kan met gemak zeggen dat er genoeg banen zijn en dat er eveneens genoeg mensen nodig zijn. Verpleeg- of bejaardentehuizen hebben vaak te kampen met een budgettekort en kunnen daardoor niet veel mensen aannemen. Er is wel genoeg plek, maar andere zaken zoals het budgetprobleem spelen zeker een rol”, aldus Covab-directeur Wallerlei- Kumbangsila.
De bestgeslaagde studenten zijn Rossely Spier, verpleegassistent van Libi Makandra, en Aradhana Harangi, verpleegkundige van het Diakonessenhuis.

error: Kopiëren mag niet!