‘Hoefdraad is nog erger dan Goedschalk’

Kenniskring organiseerde een sessie met deskundigen om de effecten van de maatregelen van de monetaire autoriteiten te bespreken. Guillermo Samson en Sham Binda verzorgden inleidingen waarbij fel werd gereageerd op de handelswijze van de regering en de bancaire sector. Vermeende zondaren die voor de financieel/economische crisis hebben gezorgd, werden met naam en toenaam genoemd. De Centrale Bank, bankdirecteuren, de regering en de president, werden met minder mooie woorden besproken. Het is volgens de econoom Samson ‘een janboel’ in het land. Er zal door de genomen en nog te treffen maatregelen nog meer schaarste aan buitenlandse valuta ontstaan. De econoom Samson verontschuldigde zich, dat hij, zo kort voor Kerst deze problemen aankaart, maar de realiteit laat hem geen andere keus. Hij is ervan overtuigd dat er nog meer maatregelen zullen volgen om de deviezen onder toezicht van de regering te brengen. ‘Ze loeren op uw deviezen’, waren zijn woorden.
Banken spelen onder één hoedje met de regering
Volgens Samson spelen banken onder één hoedje met de regering. “Ik vraag mij af waar de regering aan de cijfers komt van bezittingen van personen in binnen- en buitenland. Hoe weet de regering hoeveel er is en waar het ligt? Het heeft er veel van dat de banken onze informatie doorgeven aan de regering. Ze zeggen dat wij niet bang hoeven te zijn, dat zij niet aan onze deviezen zullen komen. Er wordt veel geklaagd over de cambio’s, maar ze zijn niet veel beter. Ik vertrouw de gasten voor geen cent. Hoefdraad is nog erger dan Goedschalk, het is niet mooi wat hij dit land heeft aangedaan, het algemeen belang wordt veronachtzaamd.”
Banken staan op springen
Binda: “De banken zijn ook spelers, zij hebben zich schuldig gemaakt aan koersopdrijving door het geven van allerlei leningen en kredieten. Op dit moment staan er banken op springen. Er zijn leningen verstrekt aan vrienden en kennissen die niet in staat zijn terug te betalen. Bij in beslag nemen en verkopen van de onderpanden brengen die niet genoeg op om de schulden te betalen. De maatregelen die nu getroffen worden, hebben hiermee te maken. Vandaar dat zij maatregelen treffen om de banken te redden. Cambio’s zijn niet de enige boosdoeners, het land is door en door corrupt’, volgens Samson. Binda deelt die mening. ‘Het ligt niet aan de cambio’s, het ligt aan de organisatie van het land.”
Bedrijfsleven medeschuldig
Voorzitter Sham Binda van Akmos is de mening toegedaan, dat personen binnen het bedrijfsleven ook misbruik maken van de zaak. Rekening courant wordt gebruikt om te speculeren op de valutamarkt. De banken lenen te veel uit. Bankdirecteuren verliezen, net als de regering en hoogwaardigheidsbekleders, het respect van de samenleving. Binda begrijpt het niet, dat op scholen kinderen worden aangespoord om te sparen. De kinderen sparen en zullen merken dat hun geld slechts papier is. Met stemverheffing werd aangeven: ‘Niet alleen economische regels en wetten werken niet, ook juridische wetten worden aan de kant gezet’, aldus Samson.
Universiteit verpand
Samson hekelde het feit dat er op het terrein van de Anton de Kom Universiteit van Suriname een hypotheek rust van US$ 65 miljoen.

error: Kopiëren mag niet!