Hasnoe: “Als VSW hebben wij vraagtekens”

Inmiddels hebben diverse bedrijfslevenorganisaties aangegeven niet betrokken te zijn geweest bij het seminar die door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) werd georganiseerd op 5 december 2016. Dit seminar zou duidelijkheid moeten geven over de onlangs aangekondigde monetaire maatregelen en de Surinaamse valutamarkt. Er is gebleken dat enkele organisaties van het bedrijfsleven niet zijn uitgenodigd, waaronder de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos) en de Algemene Aannemers Vereniging (AAV). Dit is ook het geval bij de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW).
Raymond Hasnoe, voorzitter van de VSW, zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat dit een kwalijke zaak is dat een deel van het bedrijfsleven wel uitgenodigd is en een ander deel niet. “Als VSW hebben wij vraagtekens hierover. Als de organisatoren niet wisten hoe ze ons moesten bereiken, konden zij desnoods middels een uitnodiging via de pers meedelen.” Volgens Hasnoe is VSW een platform van bedrijfslevenorganisaties, welke ook een gesprekspartner van de overheid behoort te zijn.
Hasnoe: “Over het algemeen is de de-dollarisatie een goede zaak, omdat het bedoeld is om de Surinaamse munteenheid te versterken. Het is daarom zeker toe te juichen dat de monetaire autoriteiten de SRD willen versterken. Het probleem is dat er geen goede communicatie is”. Volgens Hasnoe zou de communicatie met de diverse bedrijfsleven organisaties kunnen resulteren in een beter beeld over de te nemen maatregelen. Echter komt men nu met maatregelen die niet eens toegelicht zijn! Het enige wat duidelijk is, is dat de cambio’s geen euro’s aan de samenleving mag verkopen. De overige maatregelen zijn erg vaag.” Dit zorgt voor veel verwarring, omdat diverse sectoren de vreemde valuta zodanig hebben gehandhaafd, dat men zich nu afvraagt hoe er invulling gegeven zal worden met de nieuwe maatregelen. Zo wordt onroerend goed in euro verkocht. Ook de vliegtickets zijn in USD. Hoe gaat de overheid dit aanpakken?
KR

error: Kopiëren mag niet!