Jogi: ‘President hoeft geen Blue Label te kopen voor vrienden’

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt het een schande dat regeringstoppers meer dan een miljoen SRD aan zichzelf in verband met de komende kerstdagen en de jaarafsluiting zullen uitkeren, terwijl het arme volk het nog steeds met een zwaar gedevalueerde SRD 100 moet doen. “Wanneer wij in zo een precaire situatie zitten, is het nergens voor nodig om SRD 1.000.050 te gebruiken aan geschenken voor relaties. Dat is helemaal niet nodig. De president hoeft geen Blue Label te kopen om aan vrienden te geven”, zegt de VHP’er aan Dagblad Suriname. Assembleeleden van de VHP, Abop, PL, NPS en DOE willen dat de regering het besluit terugdraait om de president, vicepresident en ministers bedragen toe te kennen in verband met de viering van Kerst. Zij hebben er geen moeite mee dat ambtenaren SRD 100 belastingvrij ontvangen. Er is hiervoor een brief naar president Desi Bouterse gestuurd. In de missive van 30 november 2016 is het besluit van de Raad van Ministers (RvM) meegedeeld. In de brief is er ook vermeld dat er geen budget beschikbaar gesteld zal worden voor feestelijkheden rond de jaarafsluiting. De verschillende ministers krijgen maximaal SRD 50.000 voor relatiegeschenken. In totaal komt dit neer op SRD 850.000. De vicepresident mag SRD 75.000 uitgeven aan relatiegeschenken en de president mag het liefst SRD 125.000 opnemen voor relatiegeschenken. Volgens Jogi is het een schande dat bewindslieden openlijk misbruik maken van hun positie om zichzelf veilig te stellen, terwijl de rest van de samenleving gebukt gaat onder een jaarinflatie van bijkans 80%. “Wij moeten nu juist gaan kijken waar de schoen wringt en belangrijke zaken gedaan moeten worden. Men zou deze gelden goed in de ziekenzorg kunnen hebben gestopt”, aldus Jogi.
Ambtenaren arm gemaakt en arm gelaten
In de brief wordt gesteld dat het beleid van de regering Bouterse 2010 – 2016 geleid heeft tot een uitzichtloze situatie voor vele groepen en sectoren in het land. “Terwijl de ambtenaren nu armer zijn geworden, geef je die man nog steeds SRD 100. Maar je eigen bedrag als topper heb je verhoogd, omdat je de mogelijkheden hebt. Je hebt de kruis en zwaard en doet dus wat je wilt”, zegt de parlementariër aan de regering. Jogi vindt dit onbillijk, onfatsoenlijk en afkeurenswaardig. “Overheid, ga de mensen betalen die je moet betalen”, aldus Jogi aan de overheid.
Tering wordt duidelijk niet naar nering gezet
Jogi benadrukt dat dit handelen duidelijk aangeeft dat de regering de tering niet naar de nering heeft gezet. “De regering is nog steeds bezig te verspillen. Zij predikt alleen met de mond dat zij bezuinigt, maar onnodige uitgaven gaan door.” Volgens de parlementariër is de viering van Srefidensi onlangs in Commewijne een groot voorbeeld van verspilling waar alles duizenden SRD’s heeft gekost. Hij vindt dat het defilé en de viering normaal in Paramaribo konden zijn gehouden, waardoor alles veel goedkoper zou zijn uitgevallen. De brief is naast Jogi ook ondertekend door: Dew Sharman (VHP), Sheilendra Girjasing (VHP), Krishna Mathoera (VHP), Jitendra Kalloe (VHP), Marinus Bee (Abop), Dinotha Vorswijk (Abop), Edward Belfort (Abop), Diana Pokie (Abop), Ingrid-Karta Bink (PL), William Waidoe (PL), Paul Salam Somohardjo (PL), Gregory Rusland (NPS), Patricia Etnel (NPS) en Carl Breeveld (DOE).
FR

error: Kopiëren mag niet!