‘Regering onderkent veiligheidsproblemen’

‘De criminaliteit in Suriname neemt met de dag ergere vormen aan. Niet alleen ondernemers worden de dupe ervan, maar ook de onschuldige kinderen. De samenleving ervaart een gevoel van onveiligheid, waaraan de regering tot nog toe niet veel heeft kunnen veranderen.’ Parlementslid Krishna Mathoera (VHP) zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat het politiekorps zijn uiterste best doet om de criminaliteit te bestrijden, ondanks het tekort aan attributen. “Desondanks groeit de criminaliteit ons boven het hoofd uit.” Mathoera brengt onder de aandacht dat men hieronder niet alleen de berovingen en aanvallen moet verstaan, maar ook de criminaliteit met betrekking tot onder andere drugs, seksueel misbruik van kinderen, corruptie, mensenhandel en cybercrime. De parlementariër vreest dat het ministerie van Justitie en Politie niet in staat zal zijn om de complexiteit van deze problemen op te lossen, gelet op de middelen die momenteel beschikbaar zijn. Daarnaast ziet de regering de noodzaak van dit vraagstuk niet in. “Niet alleen de middelen ontbreken, het geld is er niet en de regering onderkent de veiligheidsproblemen ook niet. Dit kan de samenleving enorme schade berokkenen.” De schade is niet alleen materieel, maar vooral psychisch. Daarom pleit Mathoera al geruime tijd voor een harde aanpak op elk vlak van deze kwestie en dat er in dit kader meer geïnvesteerd moet worden in het gehele justitiële apparaat, waaronder het Openbaar Ministerie (OM) en de rechterlijke macht. Bij het uitblijven van de juiste aanpak, zal de situatie zich uitmonden in een complete chaos.
Financiële injectie van USD 750.000
Naar zeggen van Jennifer van Dijk-Silos, minister van Justitie en Politie, heeft minister Gillmore Hoefdraad van Financiën US$ 750.000 beschikbaar gesteld voor de aanpak van zware criminaliteit, zoals de georganiseerde misdaad waarbij meerdere bendes actief zijn. Volgens Mathoera lijkt dit bedrag veel, maar het is niet toereikend om het criminaliteitsvraagstuk op te lossen. “Met dit bedrag kunnen er slechts 15 voertuigen voor het politiekorps aangeschaft worden. De politiefunctionarissen hebben op zijn minst 150 voertuigen nodig om operationeel te kunnen zijn. Deskundigen hebben de minister geadviseerd dat er ongeveer SRD 60 miljoen nodig is om het politiekorps draaiende te houden.” Mathoera geeft een simpel voorbeeld van verkeersongevallen waar de politie niet snel ter plekke kan zijn, omdat zij geen vervoer/benzine heeft.
Criminaliteit en armoede gaan hand in hand
Volgens parlementariër Riad Nurmohamed (VHP) is het criminaliteitsvraagstuk iets dat diepgaander onderzocht moet worden in plaats van slechts het bestrijden van de gevolgen. Nurmohamed legt een sterk verband tussen armoede en criminaliteit. “Zolang er sprake is van armoede kan de criminaliteit nooit afnemen. Als armoede toeneemt, zal de criminaliteit automatisch ook toenemen, evenals prostitutie en drugshandel. Het onderwijs en de gezondheidszorg raken daarnaast ook verslechterd.” Het is de taak van de regering om een beleid te hanteren dat gericht is op het voorkomen van armoede.
K.R.

error: Kopiëren mag niet!