Gajadien: “Suriname dieper in de put dan wat aan volk wordt voorgehouden”

Gajadien ‘Suriname dieper in put, dan wat aan volk wordt voorgehouden’De Nationale Assemblee (DNA) zal binnenkort de ontwerpwet behandelen om Financiënminister Gillmore Hoefdraad te machtigen af te wijken van het obligoplafond voor de staatsschuld. De regering wil USD 235 miljoen lenen voor de verdere ontwikkeling van het wegennet. Het gaat om het Dalian 4 project, waarvoor een raamovereenkomst met China is getekend. Het parlement komt vandaag in huishoudelijke vergadering bijeen om een commissie van rapporteurs te benoemen. Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP), lid van de vaste parlementaire commissie Financiën tevens lid van de commissie van rapporteurs belast met de voorbereiding van de wijziging van de Wet op de Staatsschuld, plaatst vraagtekens bij dit wetsvoorstel. De politicus vraagt zich af waarom de machtigingswet nodig is als het nog steeds niet bekend is of het obligoplafond hiermee zal worden overschreden of niet. Volgens cijfers van Bureau voor de Staatsschuld is de staatsschuld tot september gestegen naar 47,51% van de het Bruto Binnenlands Product (BBP).
Volgens Gajadien kan hieruit geconcludeerd worden dat Suriname nog een leenruimte heeft van ongeveer USD 515 miljoen. Gajadien stelt echter dat een deel van de onlangs gesloten staatsobligatie volgens zeggen van de regering gebruikt moet worden voor de afbetaling van schulden. Echter is het nog steeds niet duidelijk hoeveel precies voor welke schulden bestemd is. “Petrocaribe bijvoorbeeld is niet aangetekend als staatsschuld, waardoor de minister van Financiën niet over de brug kan komen met de exacte cijfers. Het vermoeden bestaat dat hij het obligoplafond reeds overschreden heeft en niet strafrechtelijk vervolgd wenst te worden. Geen enkele wet kan behandeld worden zolang er geen exacte cijfers gepresenteerd worden.” De politicus voert aan dat hij reeds bij de laatste wijziging van de Wet op de Staatsschuld kritiek geleverd had op het feit dat de zogenaamde internationale definitie niet juist was. Achterstallige betalingen en alle schulden dienen geregistreerd te worden, echter gebeurt dat niet. Gajadien merkt dat nu blijkt dat de achterstallige betalingen aan Venezuela en aannemers niet opgenomen waren als staatsschuld. “Dus Suriname ligt dieper in de put, dan wat aan het volk wordt voorgehouden”, aldus Gajadien.
Obligoplafond is beschermingsmaatregel
Het obligoplafond is volgens de parlementariër geen administratieve grens, maar duidelijk een beschermingsmaatregel om de toekomst van het volk te beschermen. “De bedoeling is net zoveel te lenen, dat het afgelost kan worden. Hierdoor belandt de samenleving niet in een vicieuze cirkel waar alle verdiende gelden gebruikt zullen moeten worden om rentes van miljoenenleningen af te lossen”, aldus Gajadien.
FR

error: Kopiëren mag niet!