John van Coblijn: ‘Regering moet goed in spiegel kijken’

“De regering moet zichzelf goed in de spiegel bekijken en zichzelf betrappen op de monetaire financiering die de afgelopen 2 jaren heeft plaatsgevonden. Daarnaast heeft zij ook niet genoeg transparantie aan de samenleving gegeven”, zegt de politicus John van Coblijn op vragen van Dagblad Suriname. Volgens Van Coblijn heeft de regering in de afgelopen periode zeker SRD 2.4 miljard ongedekt in de samenleving gepompt, ‘waardoor dit geld nog steeds zoekende is naar US dollars’. Hij gelooft er daarom ook niet in dat de huidige de-dollarisatie-maatregelen van de monetaire autoriteiten enig verschil op de valutamarkt zal brengen. Intussen blijft de indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname elke dag stijgen. Tussen vrijdag en maandag is de koers weer met enkele centen omhoog gegaan. Eind oktober was de wisselkoers onder de SRD 7 voor de dollar. De indicatieve koers van de Centrale Bank is SRD 7,43 voor de US dollar, terwijl op straat die al boven de SRD 7,50 ligt. “De regering heeft zichzelf te blameren voor de instabiele financiële situatie die reeds geruime tijd op de valutawisselmarkt is ontstaan”, aldus de politicus. Van Coblijn benadrukt dat het belangrijk is dat de regering ook gaat kijken hoe zij de tering naar de nering zal zetten. Dit moet volgens hem gecombineerd worden met productieve en progressieve ontwikkelingsplannen die ervoor moeten zorg dragen dat het inkomen van de werkende klasse, de zogenaamde werkende armen, niet verder vernietigd wordt.
Rechtszaak tegen CBvS voor meewerken aan monetaire financiering komt wel
Er komt volgens de politicus heel snel ook een rechtszaak tegen de Centrale Bank van Suriname, omdat zij heeft meegewerkt aan monetaire financiering van de regering en hierdoor mogelijk de Bankwet heeft overtreden. Volgens de politicus wordt het proces reeds geruime tijd bestudeerd en zal het spoedig volgens de geëigende kanalen lopen. In de afgelopen periode heeft de bevolking volgens hem veel materiële en immateriële schade geleden. Zo zijn door inflatie spaargelden weggesmolten, lonen achtergebleven door de talrijke prijsverhogingen en sociale uitkeringen uitgehold door inflatie.
Regering alleen weet waar zij naar toe gaat
De politicus voert aan dat de regering op dit moment de enige is die weet waar zij naar toe gaat. Dit is volgens hem niet juist, omdat de regering samen met het volk, bedrijfsleven en andere groepen ervoor zorg had moeten dragen ‘dat een ieder wist waar wij naar toe gaan’. “Door leningen te nemen, waarvan wij de samenhang niet kennen met andere sectoren, is het een stap in het donker.” Alle handelingen van de regering moeten volgens Van Coblijn daarom ook te maken hebben met een groter plan. “Het plan zou moeten aangeven wat de regering op dit moment zal doen om investeerders in een beter klimaat te laten functioneren, wat zij gaat doen met haar eigen staatsbedrijven, wat de regering zelf gaat doen op het gebied van haar begrotingen en op het gebied van het stimuleren van goed onderwijs.” Nu de regering in moeilijk vaarwater is gekomen met één van de grote sponsoren van het Stabilisatie- en Herstelplan, het IMF, vraagt hij zich af waarmee men nu bezig is.
FR

error: Kopiëren mag niet!