Gerenoveerde Buza-gebouw opnieuw geopend

BUZA tekent overdrachtsovereenkomst voor nieuw    gebouwGisteren heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza), Nirmala Badrising, de overdrachtsovereenkomst getekend, waarbij zij formeel het ‘nieuw’ hoofdgebouw van het ministerie wederom in ontvangst neemt nadat die is gerenoveerd dankzij een grant van de Republic of China. Dit gebouw was al origineel overhandigd door China en in gebruik genomen in 2006. Vanaf het gebouw in gebruik is genomen, zijn er geen onderhoudswerkzaamheden aan uitgevoerd. De minister was hierdoor verplicht samen met haar staf voorlopig gebruik te maken van de office building op het terrein, die eveneens opgezet is door China. Minister Badrising geeft aan dat in het contract dat er is gemaakt met de Chinese ambassade er verschillende aspecten bij de renovatie van dit gebouw opgenomen zijn, waarvan een van de belangrijkste aspecten was dat het hele koelsysteem werd gemoderniseerd en dat er dus een nieuw koelsysteem gezet zou worden. “De vloeren zijn zoveel als mogelijk opgeknapt, de grote vergaderruimte was helemaal verrot en daar is er een compleet nieuwe vloer gekomen. Alle sanitaire voorzieningen van het gebouw zijn vernieuwd.
Er is ook nieuwe elektronische apparatuur bijgezet.” Er zijn aanpassingen gepleegd bij het ministerie, waarbij de ruimtelijke indelingen zijn veranderd. “We hebben zoveel als mogelijk meegenomen de rol en plaats van Buza in het ontwikkelingsgebeuren. In de nieuwe opzet hebben we de geopolitieke afdelingen in het hoofdgebouw, op de begane grond gaan de afdelingen Agenda en Archief, Protocol en de andere afdelingen daar heb je de kantoren van de ministers en adviseurs, de wachtruimte, de grote vergaderruimte die helemaal toegankelijk zal zijn voor videobesprekingen met de afdelingen hier, maar ook met buitenlandse posten.” De temporarily office building zal niet neergehaald worden, maar juist zullen daar alle administratieve afdelingen ondergebracht worden.
De minister sprak vervolgens ook over het feit dat in de toekomst er een gebouw opgezet zal worden, waar de diplomatieke school van de Republiek Suriname zal komen. “Met de school zullen we binnen vijf jaar een start maken. Alle landen hebben een dergelijke school en het is heel belangrijk om goed getraind en belangrijk kader te hebben voor je diplomatieke dienst, omdat de dienst het hart is van wat je aan beleid wil uitdragen voor je internationale relaties.” Mensen zullen getraind worden totdat ze op het niveau van ambassadeur komen. Het beleid stelt dat er met kleinere diplomatieke vertegenwoordiging gewerkt wordt en dat betekent dat het ministerie verantwoordelijker om zal gaan met de financiële middelen die ze hebben. “Je zal mensen moeten sturen die gekwalificeerd zijn op die post te werken. We proberen zoveel als mogelijk op de technische niveaus de ervaren diplomaten uit te sturen die kunnen multitasken en die eigenlijk meer moeten kunnen doen en bereid zijn om meer te doen, omdat ze in een geprivilegieerde positie zitten om het land op een buitenpost te dienen.” Er zullen nog enkele maanden voorbij gaan voordat het ministerie weer volledig opgezet is en verhuisd is in het ‘nieuwe’ gebouw.
Nog geen oplossing rond terrein directoraat Cultuur
Buza had een beroep gedaan op het directoraat Cultuur om de ‘kantoorvleugel’ waar zij in zaten af te breken, waar er een kantoorruimte gebouwd zou worden die zowel gedeeld zou worden door het personeel van Buza als de secties van het directoraat. Echter werd door de leiding aangegeven dat de Buza-minister zou hebben gezegd dat Buza de ruimte zelf nodig heeft. Vervolgens werden de diverse secties de ruimten ontzegd. Ten aanzien hiervan geeft de minister aan dat deze zaak zeer complex is, omdat er verschillende overheidsinstanties zijn die aanspraak maken op de terreinen. “Er zijn toen bepaalde afspraken gemaakt tussen DNA en het ministerie van Onderwijs, met name Cultuur en Buza. De president heeft zelf aangegeven dat we zo efficiënt en effectief om moeten gaan met de ruimtes en de terreinen die we hebben zo dichtbij de stad.” De minister verduidelijkte daarbij dat het terrein achter Buza die doorloopt naar het directoraat niet van het ministerie van Onderwijs is, maar van de overheid. (foto: Regilio Derby)

error: Kopiëren mag niet!