Onduidelijkheid bij Asfa met betrekking tot maatregelen overheid

De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa) wenst in overleg te treden met de monetaire autoriteiten over de onlangs aangekondigde maatregelen. Er worden door de overheid voorzieningen getroffen om bewerkstelligd te krijgen dat alle exportopbrengsten van de particuliere sector gerepatrieerd worden. Exporteurs zullen in het vervolg deze deviezen op hun eigen discretie enkel en alleen aan deviezenbanken kunnen verkopen.
Vooralsnog heerst er heel wat onduidelijkheid met betrekking tot dit deel maatregelen en de effecten daarvan op de Surinaamse producenten. “Zoals ik het nu hoor en de ondernemers het ervaren, is er paniek. Het gaat met name om Asfa-achtige (productie)bedrijven. Producenten die exporteren, hebben de grootste vraagtekens”, stelt Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Asfa.
Het verhaal bij importeurs is volgens Bilkerdijk geheel anders dan bij de exporteurs. Overmakingen naar het buitenland voor import van goederen en diensten, alsook overmakingen die tot het kapitaalverkeer met het buitenland gerekend worden, kunnen enkel en alleen via de deviezenbanken plaatsvinden. Importeurs zorgen niet voor deviezeninkomsten. Dit, terwijl exporteurs wel wat motivatie kunnen gebruiken om hun operaties draaiende te houden. Asfa vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken over de maatregelen. De organisatie heeft al contact gezocht met de governor van de Centrale Bank van Suriname. Er wordt nog gewacht op de reactie van de governor. “Wij gaan niet in paniek raken, maar blijven wel scherp”, aldus Bilkerdijk.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!