‘High level’ conferentie ‘Towards an integrated Child Protection System’

Op 20 november jongstleden werd de Internationale dag inzake de rechten van het kind herdacht. Binnen dit kader heeft het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting in samenwerking met de presidentiele werkgroep inzake het Kinder – en Jeugdbeleid en de Unicef het initiatief genomen om in alle beslotenheid een tweedaagse ‘High Level’ conferentie, met als thema ‘Towards an integrated Child Protection System’, te organiseren. Deze heeft plaatsgevonden op 18 en 19 november 2016 te Berg en Dal. Deze conferentie had als belangrijkste doelstelling: het opzetten van een integraal, efficiënt en effectief kinderbeschermingsnetwerk in Suriname.
Zoals bekend is de situatie van onze kinderen in Suriname nog niet wat het wezen moet. Er zijn gevallen bekend van bijvoorbeeld misbruik, geweld en verwaarlozing van kinderen. De beleving van de kinderrechten door deze doelgroep wordt hierdoor ernstig in gevaar gebracht. Als partij bij het Verdrag inzake de Rechten van het Kind heeft ons land zich gecommitteerd aan de verplichtingen die uit dit verdrag voortvloeien. In september 2016 vond de verdediging plaats van het landenrapport inzake de rechten van het kind in Suriname bij het VN- Kinderrechtencomité en de aanbevelingen die hieruit zijn voortgevloeid zijn als leidraad meegenomen bij de conferentie.
Kinderrechten is een ‘crosscutting’ issue en het is daarom van belang dat ministeries niet langs elkaar heen werken. Enkele knelpunten die zijn geïdentificeerd tijdens de meeting zijn het niet bekend zijn met de taakstellingen van de diverse dienstonderdelen van de ministeries, het belang van een goede dataverzameling en onderzoek.
De opzet van deze meeting is geweest dat de uitgenodigde ministers een presentatie dienden te houden met betrekking tot hun beleid op het gebied van (kwetsbare) kinderen. Verder zijn er presentaties en toespraken verzorgd door de president van de Republiek Suriname, Desi Bouterse, de voorzitter van de Nationale Assemblee , Jennifer Geerlings – Simons, de Voorzitter van de presidentiele werkgroep inzake kinder– en jeugdbeleid, Lilian Ferrier, de vertegenwoordiger van de Unicef, dhr. Paolo Marchi, en de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Joan Dogojo. Middels de behandeling van cases in werkgroepen is verder het belang van het integraal samenwerken op het gebied van kinderbescherming aangescherpt en benadrukt. Immers, het Kinderrechtenverdrag stelt in artikel 3 dat bij elke beslissing het belang van het kind dient te worden meegenomen. Mede op basis hiervan zijn de discussies binnen de werkgroepen gevoerd.
De ministeries van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Binnenlandse Zaken , Sport en Jeugdzaken, Volksgezondheid, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Arbeid, Regionale Ontwikkeling , Justitie en Politie en Buitenlandse Zaken, de voorzitter van de Nationale Assemblee, leden van de vaste commissie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting DNA en het Ombudsbureau bij DNA en de Presidentiële werkgroep Integraal Kinder – en Jeugdbeleid hebben allen geparticipeerd aan deze belangrijke conferentie om mee te helpen denken hoe het op te zetten kindbeschermingsnetwerk het best kan functioneren. Partijen zijn het erover eens dat de integrale aanpak en samenwerking noodzakelijk is en dat het Integraal Kindbeschermingsnetwerk een must is.
De president van de Republiek Suriname heeft tevens als opdracht meegegeven dat alle ministeries hierbij betrokken dienen te worden. Als follow – up aan deze meeting zal op kort termijn worden overgegaan tot de instelling van het beoogde integrale kinderbeschermingsnetwerk in Suriname.

error: Kopiëren mag niet!