Arnold Kruisland: ‘Bouterse was blijkbaar dronken op Onafhankelijkheidsdag’

Arnold Kruisland“Als Bouterse zegt dat de ontwikkeling van het land sinds 1980 is ingezet, dan denk ik dat hij blijkbaar dronken was op Onafhankelijkheidsdag. Hij was zichzelf niet, zoals hij meermalen zichzelf niet is”, zegt de gewezen diplomaat en politicus Arnold Kruisland op vragen van Dagblad Suriname. President Desi Bouterse heeft op Tamanredjo vrijdagavond aan het publiek gezegd zich niet te laten afleiden door allerlei doemdenkers. Hij merkte op dat mensen met het oude denken niet willen dat het land op het pad van ontwikkeling komt, dat ingeslagen is in 1980. Kruisland voert aan dat geen enkele goed denkende inwoner van Suriname die de ontwikkelingen sinds de militaire coup van 1980 heeft meegemaakt, kan zeggen dat het goed gaat in het land. “Alles wat in 1980 goed ging met het land, heeft hij toen geruïneerd. In 1985 en 1986 heeft hij de politieke partijen van toen gevraagd om mee te werken om de macht over te dragen. Toen is de grondwet weer ingesteld. Daarna heeft hij weer een telefooncoup gepleegd en nadien een kapitaalcoup. Bij al deze zaken is Suriname steeds achteruit gegaan. Als Bouterse goed verstand heeft en bij zijn verstand is, kan hij onmogelijk de penarie van nu aanduiden als vooruitgang”, zegt Kruisland. Volgens de gewezen diplomaat kunnen ‘domme mensen’ alleen zeggen dat het goed gaat in het land. “Domme mensen kunnen alleen zeggen dat elke keer dat de Nationale Democratische Partij (NDP) aan de macht komt, dat het niet slecht wordt, maar juist beter gaat”, aldus Kruisland.
‘Niemand zal Bouterse serieus nemen’, zegt Kruisland verder. Volgens de NPS’er is het gelukkig dat het aantal voor de gek gehouden mensen aan het afnemen is. Hij voorspelt dat indien nu verkiezingen zouden worden gehouden, minder dan de helft van 117.781 NDP-stemmers van de afgelopen verkiezingen voor de paarse partij zouden stemmen. Het haast lege partijcentrum na de jaarrede op 30 september is volgens Kruisland een teken. “Het gaat echt niet goed. De mensen pinaren. Alles wordt verhoogd, zelfs de brandstof en energietarieven zullen wederom verhoogd worden. Dat betekent allemaal dat de eerste levensbehoeften ook de lucht zullen ingaan.” Volgens Kruisland is het nog erger wanneer het staatshoofd met pakketten komt voor het volk, maar diezelfde pakketten door zijn eigen partijmensen ook worden gejat. “Ook bij zijn partijleden blijkt dat er niet aan het volk wordt gedacht, maar aan hunzelf. Als hij dat vooruitgang noemt, dan heeft Bouterse een raar begrip van vooruitgang”, aldus de NPS’er.
Protesten op Onafhankelijkheidsdag
Vóór de mars van gewapende machten begon, heeft een groep personen voor enkele momenten een stil protest gevoerd. Toen president Desi Bouterse zich naar zijn zitplaats begaf na het inspecteren van de troepen, werden borden met opschriften opgehouden. ‘Hiervoor is er wel geld’?, ‘Zoveel adviseurs, wat doen ze?’ en ‘Pe a moni de’ stonden er op de borden. Kruisland zegt dat hij voor het eerst in de geschiedenis heeft meegemaakt dat burgers tijdens de viering van de Onafhankelijkheid protesten hebben gevoerd. Dat alles duidt volgens hem erop hoe nijpend de situatie is voor de mensen. “Hoe zij het voelen en zien dat het land met de dag achteruit gaat en dat men op allerlei manieren probeert te verdoezelen. Men geeft duidelijk aan geen enkel geloof meer te hebben”, zegt hij. De gewezen diplomaat vindt het optreden en de boodschap van deze groep moedig en correct.
Bouterse kreeg meer geld dan Arron in 1975
Kruisland zegt dat de president niet moet denken dat de doorsnee Surinamer gek is. “Zij weten hoe goed het ging met het land met een vaste valuta wisselkoers. Alles was te vinden, terwijl corruptie niet van dien aard was als nu en in de jaren ’80.” Volgens de politicus heeft de huidige president meer geld gehad dan wijlen premier Henk Arron tijdens de onafhankelijkheid in 1975. “Echter heeft de NDP-voorzitter dit alles in vijf jaren opgemaakt en de staatsschuld de lucht ingegooid. In die vijf jaar is ook de deviezenvoorraad teniet gedaan en is de goudvoorraad ook verkocht. Er zal een dag komen waar hij echter alleen zal staan met zijn corrupte vrienden, omdat het volk dit gedrag niet langer zal accepteren”, aldus Kruisland.
FR

error: Kopiëren mag niet!