Gangaram Panday: “Toename criminaliteit niet goed te spreken”

Gangaram Panday overtuigd van harde aanpak criminaliteit“De USD 750.000 die de regering onlangs heeft vrijgemaakt, is nog lang niet genoeg om de toenemende criminaliteit compleet uit te roeien. Het is echter wel de eerste druppel die uiteindelijk de emmer moet vullen”, zegt assembleelid en oud-buurtmanager Keshopersad Gangaram Panday (NDP) aan Dagblad Suriname. De politicus voert aan dat er veel geld nodig is om de veiligheid van de samenleving te kunnen garanderen. “Dat is iets waarop de samenleving recht heeft.” De NDP-parlementariër beaamt dat de regering momenteel met zware financiële problemen zit en vraagt daarom ook begrip van de samenleving hiervoor. De volksvertegenwoordiger onderkent dat de criminaliteit, uitgaande van de mediaberichten, op verschillende vlakken aan het verruwen is. “De kranten staan dagelijks vol met berichten over burgers, ondernemers en zelfs senioren burgers die beroofd en mishandeld worden. Dat is geen gezonde zaak. Dit soort zaken zijn gewoon niet goed te spreken”, zegt hij. Hoewel hij uitkijkt naar de officiële cijfers van het Korps Politie Suriname, zegt hij wel de zekerheid van minister Jennifer van Dijk-Silos te hebben gehad dat alles eraan gedaan zal worden om de veiligheid van de samenleving te garanderen.
Rekruten moeten kleding en schoeisel zelf bekostigen
Gangaram Panday zegt dat er op dit moment een lichting van rekruten bij de politie binnen is gehaald en dat deze rekruten zelf moeten zorgen voor schoenen en kleding. “Eerder is dat niet het geval geweest. Het is een ongezonde situatie. Dit soort zaken moeten ook tot het verleden gaan behoren”, zegt hij. De NDP’er geeft aan hierover een gesprek te zullen voeren met de Justitieminister.
Tijdens begrotingsbehandeling beter kijken naar begroting Juspol
De oppositie diende tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen enkele weken terug een motie in om alvast SRD 10 miljoen vrij te maken voor aanpak van de criminaliteit, omdat er uit de begroting van het ministerie van Justitie en Politie van 2017 blijkt dat slechts SRD 1.5 miljoen is begroot voor de aanpak van zware criminaliteit. Aangevoerd werd dat basale zaken ontbreken bij de politie en andere rechtshandhavers. Deze motie sneuvelde met 27 tegen en 12 vóór. Gangaram Panday zegt dat de actie van de regering om ineens de helft van de door de oppositie gevraagde bedrag vrij te maken niets te maken heeft met de gesneuvelde motie, omdat de commissie Juspol reeds lang bezig was meer middelen vrij te krijgen. Tijdens de begrotingsbehandeling zal de coalitie volgens hem ook goed kijken naar hoeveel geld er meer vrijgemaakt kan worden om vooral de zwaarste lagen van de criminaliteit de kop in te drukken. Als lid van de vaste parlementaire commissie, handelende over het ministerie van Justitie en Politie, zegt Gangaram Panday vaak in contact te zijn met de Justitieminister en de verschillende andere regeringsautoriteiten, waaronder ook president Desi Bouterse. Hij is blij dat het staatshoofd de beloofde gelden heeft vrijgemaakt. De begrotingsbehandeling zal volgens eerdere mededelingen pas in januari 2017 worden voortgezet.
De aanpak van de criminaliteit is ‘all hands on deck’
De aanpak van de criminaliteit is volgens de NDP’er een situatie van ‘all hands on deck’. “Het maakt niet uit hoeveel geld je daarin stopt, de regering zal dit niet alleen kunnen doen. De oppositie, coalitie, samenleving, buurtorganisaties en beveiligingsbedrijven moeten een steentje bijdragen om criminele handelingen op tijd te signaleren, waardoor deze kunnen worden voorkomen. Pas dan zal die veiligheid gegarandeerd kunnen worden waarop burgers recht hebben.” Wat dit punt betreft, ziet hij al geruime tijd een bijdrage vanuit de samenleving waarbij de politie goed wordt geassisteerd.
‘Minister doet haar best naar beschikbare mogelijkheden’
Gangaram Panday zegt dat hij in tegenstelling tot de kritiek van andere leden wel vindt dat Van Dijk-Silos haar best doet op het ministerie van Justitie en Politie. “Ik vind dat mensen niet rancuneus moeten zijn. Geef die minister een kans en de ruimte, zodat zij haar werkzaamheden naar behoren kan doen. Zij doet haar best als je dit plaatst tegen de achtergrond van de mogelijkheden die er momenteel ter beschikking zijn”, zegt de politicus.
FR

error: Kopiëren mag niet!