Gajadien ziet veel onduidelijkheden bij inkomsten na wijziging Wet Inkomstenbelasting

Gajadien AOVTerwijl de regering aan de ene kant een heffingskorting geeft aan loontrekkers, blijkt dat men dit geld weer terughaalt. Dit concludeert assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) na de goedkeuring van de wijziging van de Wet op Inkomstenbelasting, waar de aftrek van de betaalde AOV-premie is komen te vervallen. Jaarlijks dienen duizenden personen een aangifte in, die op basis van de aftrekpost premie AOV leidt tot een teruggave van ingehouden loonbelasting en AOV. Dit gebeurt door een belastingformulier in te vullen. Vanaf 1 januari 2017 zijn de aftrek en restitutie van de betaalde AOV-premie niet meer mogelijk. De Nationale Assemblee heeft de wet op de inkomstenbelasting dinsdag met 31 stemmen vóór en 14 tegen gewijzigd. De VHP, Abop, PL, NPS en DOE hebben tegengestemd. Gajadien, lid van de commissie van rapporteurs, zegt aan Dagblad Suriname dat een persoon met een maandsalaris van SRD 1600 voor de wetswijziging een bedrag van SRD 135 als restitutie terug kon vragen, terwijl iemand die rond SRD 3200 verdient, tegen de SRD 600 terug kon krijgen. Nu heeft men een wetswijziging doorgevoerd, waardoor volgens hem alles wordt ‘platgestreken’. Gajadien voert aan dat de regering werknemers en de vakbeweging enkele maanden terug voor de gek heeft gehouden door met belasting verlichtende maatregelen te komen, terwijl zij al in haar achterhoofd had deze gelden middels een andere weg terug te verdienen.
Meerinkomsten niet duidelijk
Financiënminister Gillmore Hoefdraad benadrukte tijdens de vergadering dat de wijziging slechts een belastingtechnische aangelegenheid is die gericht is op een efficiëntere belastinginning. “Al in 2005 had de toenmalige regering aangekondigd dat dit zou gebeuren”, zei Hoefdraad. De wetswijziging zal de Staat volgens Hoefdraad ruim SRD 5 miljoen aan inkomsten opleveren. Volgens hem betaalt de overheid rond de SRD 28 miljoen per maand aan AOV, terwijl om de drie maanden er een extra SRD 5 miljoen bijkomt ten aanzien van het binnenland. De SRD 100 die extra zal worden gegeven eind december is weer een SRD 5.5 miljoen op het bord van de overheid. “Als er uitgaven van dien aard zijn, moeten wij ervoor zorgen dat onze inkomsten die trend kunnen volgen”, aldus de minister. Gajadien vindt dat het niet duidelijk is wat de meerinkomsten van de Staat precies zullen zijn na de wijziging. Hij verwacht een veel hoger bedrag. Bovendien zijn deze gelden al bij de overheid. Ook gelooft hij er niet in dat de efficiëntie zal toenemen door de aftrekpost voor AOV te schrappen, omdat andere aftrekposten blijven. Hij had liever gezien dat dit wetsvoorstel was teruggetrokken. “De overheid moet haar systeem in feite gaan verbeteren, waardoor aftrekbare zaken gelijk afgehandeld kunnen worden. Ik vind het jammer dat de regering ervoor kiest deze posten te schrappen, waardoor de belastingbetaler deze gelden niet meer terugkrijgt”, aldus Gajadien.
Meer belasting betalen
Als we middels een voorbeeld uitgaan van een persoon die SRD 1.500 verdient, niet zijnde een loon in arbeidsovereenkomst, dan verdient deze persoon per jaar SRD 18.000. Deze SRD 18.000 is zijn onzuiver inkomen. In dit onzuiver inkomen zit het zuiver inkomen van 100% en de Premie AOV van 4%. Het zuiver inkomen is dan SRD 17.308 (afgerond), de Premie AOV SRD 692. In het huidige geval wordt de loonbelasting berekend over SRD 17.308 en niet over SRD 18.000, omdat de Premie AOV (SRD 692) uit het onzuiver inkomen wordt afgetrokken. Met de wijziging van de wet zal men de Premie AOV niet op voorhand kunnen aftrekken van het onzuiver inkomen (SRD 18000). In de nieuwe situatie zal deze persoon niet SRD 595 meer, maar SRD 720 betalen. Per jaar betaalt deze persoon dus SRD 125 (SRD 10 per maand) meer aan inkomstenbelasting door de nieuwe wet, omdat hij zijn Premie AOV niet meer mag aftrekken op zijn onzuiver inkomen. Ten opzichte van de oude situatie betaalt hij nu 8,3% meer aan inkomstenbelasting. Het minimumuurloon is sinds 1 januari 2016, SRD 5,22 dus komt het neer op twee uren minimumuurloon.
FR

error: Kopiëren mag niet!