Srefidensi 2016: Koop met verstand producten van eigen land

Srefidensi 2016.1Residence Inn, hotel, bar en restaurant gelegen in het hartje van Nieuw Nickerie is een onderneming van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). In nationaal belang vliegen wij op de vertrouwde en betrouwbare vleugels onze national carrier. Gezeten op het terras van Residence Inn, omhuld door een zwoele avondatmosfeer, prikkelde de aroma van barbecue kip, die voor de ogen van de gasten (waaronder Dagblad Suriname) werd bereid, de appetijt. De opmerking werd gemaakt: “Al verga ik van de honger, lust ik het om principiële reden niet. Het mag zo lekker zijn als het maar wezen kan. Stel je voor, barbecue bereid van geïmporteerde kip. Ik weet dat onze national carrier, die ik een warm hart toedraag, vanwege de crisis en andere oorzaken in zwaar weer is terecht gekomen. Maar bezuinigen en meer winst maken door geïmporteerde kip te verhandelen, gaat niet door mijn keel. De SLM druist hiermee op tegen haar eigen principes. Bovendien is het publiek geheim dat de buitenlandse kip van mindere kwaliteit is dan de lokaal geweekte kip. Er kan erop gezworen worden dat de buitenlandse kip kwaadaardig ongezonde hormoon kippen zijn. Alleen al de geur, de kleur en het drassige vet geeft aan dat het minderwaardig is.” Dagblad Suriname herinnert zich de aanhaling van ir. Henk Ramdin, die aangaf dat in de overeenkomst tussen de Republiek Suriname en Newmont nadrukkelijk is bedongen dat het goudbedrijf alles wat Suriname zelf kan produceren en leveren, hier te lande zal aanschaffen. De vraag is nu: ‘Geldt dit uitgangspunt niet voor de SLM’.
Srefidensi filosofie
‘Er is niets verkeerd aan het nationalistisch karakter dat ons en de SLM bezield. Wij gaan er vanuit dat de barbecue kip een ondoordachte handeling is. Surinaams fabricaat is het karakter van Srefidensi’, straalt voorzitter Wim Bakker van het maatschappelijk forum Seti Sranan uit. In verband met de herdenking van de onafhankelijkheid op 25 november werden meerdere kopstukken uit de samenleving gehoord. De onafhankelijkheidgedachte en filosofie zoals wij die nu kennen, komt uit de visie van de Nationale Partij Suriname (NPS) die met Henck Arron deze zege binnenhaalde in 1975. De activist Bakker komt uit de gelederen van deze partij. Hij is prominent kameraad binnen het Johan Adolf Pengel Instituut, het wetenschappelijk bureau van de NPS.
Soevereine natie
Drs. Wim Bakker: “Srefidensi is een nationalistische ideologie gericht op natievorming, een rechtvaardige wereldorde en emancipatie van achtergestelden. Suriname is een natie die het welzijn van de burgers en ingezetenen voorstaat. Condities scheppen voor welzijn van een ieder is het uitgangspunt. De historie van Suriname beslaat 400 jaar kolonialisme, slavernij, Engels tussenbestuur, emancipatie, contractarbeid, Koloniale Staten, Amerikaanse bezetting, Statuut, Srefidensi, militaire coup en dictatuur, Binnenlandse Oorlog, Structureel Aanpassingsprogramma, herstel van de rechtsstaat is de bagage van de Republiek.”
De toekomst
Volgens Bakker gaat het anno 2016 om de creatie van de natie in de actualiteit, een actualiteit die gekenmerkt wordt door een wereld die snel op vele gebieden ingrijpend verandert. Hij wil dat Suriname zich kan ontwikkelen en handhaven als een vitale natie in de wereld.
Bakker: “Wat Suriname zal zijn in de wereld is afhankelijk van wat wij als samenleving van onszelf maken, van hoe wij onderling met elkaar bezig zijn, wat wij doen met de waarden die wij kennen. Het beeld van Suriname dat ik voor ogen heb is dat van een naar de wereld toe open en in de wereld geïntegreerde samenleving, deelnemend aan de wereldeconomie en de wereldcultuur, met een gediversifieerde economie, een Suriname dat actief meespeelt in wereldwijde ontwikkelingen. Een kleine natiestaat die zich door goede prestaties van Surinaamse staatsburgers op internationale wetenschappelijke, culturele en politieke platforms weet te handhaven in de globaliserende wereld.”

error: Kopiëren mag niet!