Jogi: ‘Regering zet totale samenleving in twijfel’

‘Het leningenplafond is overschreden, het leningenplafond is niet overschreven. Dan zijn er afspraken gemaakt voor januari, dan niet. Wij worden er gewoon niet wijs uit. De regering zet de totale samenleving in twijfel’, zegt assembleelid Mahinder Jogi (VHP) aan Dagblad Suriname. De politicus zegt dat het wel duidelijk is dat er afspraken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn gemaakt over het uitvoeren van bepaalde punten. Nu de regering weigert deze overeengekomen afspraken na te komen, vraagt hij zich af waarom de Standby Agreement getekend is. Jogi vindt ook dat het aarzelen van de regering om invulling te geven aan haar eigen Stabilisatie- en Herstelplan alleen maar aanduidt dat het plan inderdaad geen homegrown plan is, maar een plan dat is opgesteld door bepaalde figuren van het IMF. ‘De regering zit vast en zij weet dat op basis van de afspraken met het IMF een aantal middelen zou rollen richting Suriname. Nu staan al deze financiële middelen op losse schroeven. Dat was aanvankelijk de aanleiding dat de regering een dure obligatielening met 9.25% rente is gaan nemen op de kapitaalmarkt’, zegt Jogi. De politicus voert aan dat Hoefdraad bij de laatste wijziging van de Wet op de Staatsschuld nog heeft aangegeven dat de regering meer ruimte wil hebben om concessionele of wel goedkope leningen te sluiten. ‘Ik weet niet wat er nu ineens is gebeurd om afspraken na te komen’, aldus Jogi.
Armoede in land zal nog langer duren
Jogi zegt dat gezien het feit de regering haar afspraken niet kan nakomen, alles nu wordt klemgereden met het damage control van Financiën, waar er links en rechts verklaringen door de regering worden uitgegeven om alles goed te praten. ‘Terwijl zij bezig zijn met hun opruimwerk, blijkt dat het volk verder verpaupert en verarmt. Dit betekent ook dat wij ver van de voorgespelde verbetering in 2018 zijn, waardoor de armoede in het land nog langer zal duren’, stelt Jogi. De politicus adviseert de regering om niet veel te gaan hangen op de royalty’s en loonbelasting die het land de komende vier jaren zal verdienen, omdat deze gelden veelal gebruikt zullen worden om reeds bestaande schulden af te lossen.
Regering probeert gezicht te redden
‘Met de wijze waarop de regering het beleid voert en prioriteiten schept, heeft zij het volk en land in een bijzonder groot probleem gezet. Nu probeert zij haar gezicht te redden’, zegt de politicus. Hij ziet liever dat de regering open en duidelijk communiceert door aan te geven waar zij is vastgelopen en de nodige adviezen dan opvraagt. De politicus benadrukt dat er discipline, eenduidigheid, wilskracht en visie ontbreekt bij de regering. ‘Hierdoor wordt de beweegruimte van de samenleving volgens hem zelfs kleiner door de ellende die deze figuren uitkraaien.’
FR

error: Kopiëren mag niet!