Gilbert van Dijk: “Keuze van de leider zal bepalen als Suriname een modern Suriname wordt”

Van Dijk“Als de minister vindt dat de zwaarste periode achter de rug is, dan geeft hij hoop. Maar op basis waarvan geeft hij hoop? Een simpele conclusie kan ik niet trekken. Ik wil gedetailleerde cijfers hebben. Ik wil onderbouw hebben en uiteraard hopen wij met de minister dat het zwaarste achter de rus is.” Dit stelt Gilbert van Dijk, directeur van het Suriname Business Forum (SBF), in reactie op de stelling van minister Gillmore Hoefdraad dat het ‘zwaar-weer’ voor de Surinaamse economie in 2017 voorbij zal zijn. De minister trok deze conclusie op basis van de projecties die zijn gepleegd in de mijnbouwsector en met name de inkomsten vanuit richting Staatsolie Maatschappij Suriname NV en Newmont Suriname.
De bewindsman haalde ook de investeringen van Iamgold in het Saramacca-gebied aan als positief te zullen uitpakken voor de economie. Echter zijn deze nog steeds projecties die gerelateerd zijn aan delfstoffen. Dezelfde delfstoffen die met de waardevermindering, volgens de regering, het land in deze lastige economische situatie hebben gebracht. De verwachting is dat de aardolieprijs niet verder zal stijgen, maar juist meer zal dalen. Dat biedt in ieder geval voor wat olie betreft alvast geen positief perspectief.
“Als dat zo is, dan moeten wij niet op bouwen. Wat ik belangrijk vind, is dat wij niet alleen grondstoffen bekijken en op basis hiervan conclusies trekken. Wij moeten ook kijken naar de diversificatie, waar wij letterlijk de mond van vol hebben. Als wij die sectoren hadden aangepakt en met die sectoren al op weg waren, dan zou ik ook zeggen dat wij de zwaarste periode hebben gehad. Dat zou betekenen dat wij naast grondstoffen, meer gebieden zouden ontwikkelen”, stelt Van Dijk. Over dit laatste zegt Van Dijk dat Suriname érg traag is. Hij hoopt alleen dat de minister weet waar hij over praat.
Bij 41 jaar staatkundig onafhankelijkheid van Suriname wenst van Dijk vast te stellen dat de keus van de leider van het land zal bepalen als Suriname een modern Suriname wordt of niet. Hij is van oordeel dat de richting die de leider het land op zal brengen, significant is voor het lot van zowel de economie als de samenleving.
De Inter-American Development Bank zal zo meteen voor een bedrag van US$ 15 miljoen duurzaam agrarische productie in Guyana ondersteunen. Dit werd onlangs breed uitgemeten in de internationale media. Van Dijk stelt dat als Surinamer, dit bericht lezende, hij even angstig werd. Hij heeft niet de indruk dat Suriname duurzame landbouw ontwikkelt. Dit brengt Guyana in een gunstige positie qua concurrentie. Van Dijkt denkt niet dat het wegblijven van de gewenste ontwikkelingen willens en wetens gebeurt. Hij is juist van oordeel dat Surinamers onvoldoende gericht zijn op het streven naar een modern Suriname. “Wij zijn behoudend en owru teng fasi. Dat wat wij doen, is goed. Wij beseffen dus onvoldoende hoe belangrijk de andere sectoren zijn. Wij proberen hetzelfde wat wij jaren gedaan hebben te doen, terwijl de noodzaak er bestaat om de toekomst een andere vorm te geven”, stelt de SBF-voorman.
Van Dijk illustreert het voorgaande met een voorbeeld van overgewicht bij een mens. Overgewicht zou moeten worden aangepakt door het aanpassen van de levenswijze. De mens dient in zo een geval bijvoorbeeld te letten op zijn eetpatroon of meer te bewegen. Dit wordt een lastige situatie, maar het pad dient te worden bewandeld, wil het overgewicht worden aangepakt. Van Dijk stelt dat Suriname precies weet welke zaken moeten worden aangepakt om binnen minimaal drie jaren een bepaald en gewenst niveau van ontwikkeling te hebben bereikt. Hij ziet nog hoop voor Suriname indien de juiste keuzes worden gemaakt. Leiderschap zal uitwijzen wat het zal worden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!