Sham Binda: “Een lening is geen structurele oplossing”

De wijziging van de ‘Wet op de Staatsschuld’ is op 18 november ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA). Hiermee wil de regering het obligoplafond van 60% naar 80% verruimen voor een periode van 4 jaren, welke na goedkeuring aanvangt op 1 november 2016 en eindigt op 1 november 2020. Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), gaf in dit kader zijn reactie aan Dagblad Suriname. “De ontwaarding van de Surinaamse munt zal verder toenemen. Als men nu het obligoplafond zal verruimen, zal dit in ieder geval de economie in het land niet herstellen. Zolang wij niet tot productie komen, zal niets helpen. Door steeds geld te lenen, kan het alleen maar erger worden voor elke Suriname. Een lening is geen structurele oplossing.” Volgens Binda moet de samenleving geprikkeld worden om tot de gewenste productie te komen. En dat moet gerealiseerd worden door te investeren in die productiesector. Op deze manier zal er een duurzame oplossing bereikt worden. “Het grondbeleid moet zodanig aantrekkelijk gemaakt worden dat de ondernemers kunnen beschikken over grond. Om dit te bewerkstelligen, zal er een hervormingsproces van het grondbeleid op gang gebracht moeten worden. Zo moeten er randvoorwaarden gesteld worden, zodat grondmisbruik door hoogwaardigheidsbekleders voorkomen kan worden.”
“Er zullen belastingincentives gekweekt moeten worden. Hiermee bedoel ik dat er tegemoetkomingen moeten plaatsvinden. We hebben inmiddels enkele devaluaties achter de rug. We hebben zelfs een zware inflatie van bijkans 80%. Echter heeft deze regering niet gedacht om compensatiemaatregelen te treffen voor de middelgrote en kleine ondernemingen (MKO’s) in Suriname, zodat deze groep de deuren niet hoeft te sluiten. Door de belastingenmaatregelen, terecht of onterecht, betekent het dat men bezig is de ‘laatste adem’ van de burgers af te knijpen, waardoor men genoodzaakt zal zijn om te sluiten.” Volgens Binda schept de regering door al deze moordende maatregelen een forse interesse van de burger in de informele sector. Als men de ene weg moet sluiten, zal men een andere weg zoeken om het hoofd boven het water te houden en het liefst één waar er geen sprake is van belastingafdracht. “Zo zal men zich nu uitgeven als taxichauffeur. Elke bootsman in het binnenland zal touroperator worden enz. De smokkel van diverse producten zal ook gaan toenemen, omdat onze grenzen wagenwijd open zijn. De brandstofprijzen zullen verder de lucht ingaan. Hiervoor heeft Akmos ook gewaarschuwd, omdat deze situatie totaal niet gezond is voor het economische klimaat in het land. Daarom moet de regering de functionele maatschappelijke groeperingen eerst aanhoren.”
President verkoopt fabeltjes
Binda vindt het een kwalijke zaak als het obligoplafond daadwerkelijk verruimd zal worden. “We zijn bezig met iemand die het volk misleidt en continue fabeltjes verkoopt aan de hardwerkende burgers. De samenleving moet krachtig protesteren hiertegen. Men moet met massa’s opkomen! Wij zijn het volk! Onze vertegenwoordiging (DNA) functioneert niet, omdat ze allemaal politiek gekleurd zijn. Daarom roep ik elke Surinamer op om de straat op te gaan om dit wanbeleid een halt toe te roepen, want op deze wijze kan er geen ontwikkeling plaatsvinden in het land”, aldus Binda.

error: Kopiëren mag niet!