Paul Somohardjo: “Nederland heeft verzuimd intermenselijke brug tussen ons te bouwen”

Paul Somo-Nederland heeft verzuimd“Nederland heeft verzuimd de intermenselijke brug tussen ons te bouwen”, aldus de partijvoorzitter van de PL, Paul Somohardjo, in gesprek met Dagblad Suriname. Over enkele dagen viert Suriname zijn 41-jarige onafhankelijkheid. Volgens Somohardjo bestaat er helemaal geen reden om feest te vieren. Op deze datum, 25 november, na 1975 verkeerde hij nimmer en nooit in een hoerastemming. “Nederland staat bekend als de meest geweldige bruggenbouwers. Maar Nederland heeft verzuimd om de intermenselijke brug tussen ons te bouwen”, doelend op de verschillende bevolkingsgroepen in het land. Zo werden de Javanen, Creolen en Hindoestanen apart gehouden. De negatieve invloeden heeft nog steeds zijn impact in het land, laat de politicus doorschemeren.
Somohardjo zegt niet tegen de onafhankelijkheid te zijn geweest, 41 jaren geleden, maar wel tegen de wijze waarop deze is geschied. De verhouding was 19 om 20 parlementsleden, met daarop volgend de overloop van George Hindori. En na de onafhankelijkheid volgde er een leegloop uit Suriname. Vooral dit aspect is onrechtvaardig, meent Somohardjo. Juist de Surinamers die achterbleven in het land om de zware tijden tegemoet te gaan, kregen een stiefmoederlijke behandeling van het toenmalige moederland ten opzichte van de Surinamers die in groten getale naar Nederland wegstormden. “Het gaat om de sociale rechten en zekerheden, zij hadden meer sociale rechten en zekerheden. In Nederland aangekomen, kregen zij kleding, onderdak en een uitkering, de ww. En de mensen die in Suriname achterbleven, moesten tot hun 70-jarige leeftijd wachten om een karig bedrag van Nf 25 te kunnen ontvangen.”
Geen krijsende uil
In 1975 was Joop Den Uyl de toenmalige premier van Nederland. Met de onafhankelijkheid 41 jaren geleden hoopt Somohardjo niet dat ‘de nachtvogel de uil krijsend over Suriname heeft gevlogen’. ‘Want dat betekent het einde van Suriname. Binnen de Javaanse en Hindoestaanse cultuur is het een slecht voorteken wanneer een uil krijsend over je woning vliegt. Dat duidt aan op de dood van een familielid, een voorteken dat een lid van de familie zal komen te overlijden. Ik hoop het niet voor Suriname.’
‘Binnen de 41 jaren heeft Suriname meer dieptepunten gekend dan wat anders.’ Volgens Somohardjo is dit ook te wijten aan de onafhankelijkheid die onvoorbereid en plotseling heeft plaatsgevonden. “Wat omhoog gaat, gaat niet meer omlaag.” Hier legt Somohardjo dan vooral de nadruk op de hoge prijzen van levensmiddelen in de winkels. “We moeten roeien met de riemen die we hebben. Het ziet er steeds somberder uit voor Suriname”, verzucht hij. De staatsschuld zal niet alleen op deze generatie jonge Surinamers invloed hebben, maar ook voor de komende generatie Surinamers. Ook zij zullen hun buikriemen noodgedwongen strakker moeten aantrekken om te kunnen overleven.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!