Monseigneur Aloysius Zichem bijgelegd

Monseigneur Aloysius Zichem bijgelegd
Monseigneur Aloysius Zichem bijgelegd (2)
Monseigneur Aloysius Zichem bijgelegd (3)
Monseigneur Aloysius Zichem bijgelegd (4)Monseigneur Aloysius Zichem is op 20 november bijgelegd bij de Kathedrale Basiliek.
Op zowel zaterdag als zondag kreeg het publiek de gelegenheid om afscheid te nemen van het stoffelijk overschot van monseigneur Zichem. De bijlegging is geschied in gesloten kring. Onder de basiliek van de kathedraal is er een graftombe gebouwd. Zichem is de eerste monseigneur die op zo een manier in de basiliek is bijgelegd.
De plechtigheid werd groots bijgewoond. Ook hoogwaardigheden waaronder minister Mike Noersalim (Biza), volksvertegenwoordigers, voormalig president Ronald Venetiaan en vertegenwoordigers van de diplomatieke missies hebben hun eer betoond.
De hoofdcelebrant van de uitvaartplechtigheid was bisschop Karel Choennie.
Zichem heeft een aantal opmerkelijke verworvenheden op zijn naam geschreven. Zo was hij medeoprichter van de Interreligieuze Raad in Suriname (Iris), waar verschillende godsdiensten aan verbonden zijn. Ook bij de onafhankelijkheid van het land en de onstuimige jaren tachtig speelde hij een zeer belangrijke rol. Er waren in aanloop naar de onafhankelijkheid onrust en zelfs brandstichtingen, maar Zichem riep samen met het Comité Christelijke Kerken de samenleving op om rust te bewaren en vertrouwen te hebben dat de onafhankelijkheid niet te vroeg kwam.
Hij was met zijn 32 dienstjaren de langst dienende bisschop die Suriname heeft gekend. Op oudejaarsdag 2002 werd Zichem geveld door een herseninfarct. Hij werd daarna nooit meer hetzelfde. Gedurende 14 jaren heeft monseigneur Zichem in stilte zijn lijden geduldig gedragen, terwijl hij toch betekenisvol aanwezig was onder gelovigen en in de samenleving.
Hoewel het bisdom zijn gezondheid steeds meer achteruit zag gaan, kwam zijn overlijden toch als een klap. Hij was tot op het laatst nog geliefd.
Zichem overleed op de leeftijd van 83 jaar. “Zijn leven is volbracht”, predikte bisschop Choennie (foto’s: Ricky Bahadoersingh)

error: Kopiëren mag niet!