De regering heeft zich volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet gehouden aan haar eigen Stabilisatie- en Herstelplan. Volgens het Fonds is het dringend noodzakelijk dat verdere verhoging van de stroom- en brandstofprijzen snel wordt doorgevoerd. NPS-fractieleider Gregory Rusland zegt op vragen van Dagblad Suriname dat tijdens een onderhoud tussen vertegenwoordigers van het IMF en de fracties in De Nationale Assemblee (DNA) vrijdagmiddag te kennen is gegeven dat de regering het Fonds verzekerd heeft dat zij reeds in januari 2017 zover zal zijn om te voldoen aan de voorwaarden gesteld in de eerder gesloten Standby Agreement. Ook een vertegenwoordiger van de Caribbean Development Bank was hierbij aanwezig. “Het IMF heeft aangegeven dat zij rustig zal wachten en kijken, maar de tweede tranche zal niet komen zolang niet aan hun gestelde voorwaarden is voldaan”, zegt Rusland, die erg boos was over de zaken die naar voren zijn gebracht tijdens de meeting. Na de goedkeuring van de IMF-directie van het standby programma voor Suriname, is begin juni de trekking van USD 81 miljoen rechtstreeks gestort in de internationale reserves bij de Centrale Bank van Suriname. Sindsdien zijn verdere stortingen uitgebleven. De politicus voert aan dat het Fonds duidelijk heeft aangegeven dat zij zekerheid wil hebben over de terugbetaalcapaciteit van Suriname. Vandaar dat de gelden steeds in tranches worden overgemaakt om de overall performance van het land te monitoren.
Overheidsapparaat drukt te veel op staatsfinanciën
Rusland zegt dat het Fonds de regering ook gewezen heeft op het grote en logge overheidsapparaat dat steeds verder drukt op de staatsfinanciën. Suriname heeft proportioneel een van de grootste ambtenarenapparaten in de wereld. Het Fonds adviseert de regering op middellange termijn goed te kijken naar het ambtenarenapparaat om staatsuitgaven op dit stuk te verminderen. Exorbitante loonsverhogingen moeten ook niet worden toegestaan. Het IMF stelt ook dat onderzoek moet komen welke ambtenaren dubbele salarissen opstrijken, wie de spookambtenaren zijn en individuen die overbodig zijn en afgestoten kunnen worden naar de particuliere sector.
Geen steun CDB en Wereldbank tot invulling voorwaarden
Rusland zegt dat hij tijdens het onderhoud vrijdag van de vertegenwoordigers van zowel de Caribbean Development Bank (CDB) als de Wereldbank (IDB) begrepen heeft dat zij ook dezelfde lijn zullen volgen als het IMF. Dat betekent volgens hem dat deze financiële instellingen geen enkele kredieten aan Suriname zullen verstrekken zolang geen invulling is gegeven aan de Standby Agreement.
Stabilisatie- en Herstelplan geen homegrown plan
De politicus zegt dat hij zich eraan geërgerd heeft dat de regering het Stabilisatie- en Herstelplan steeds als een homegrown plan heeft beschreven, maar zich niet eens hieraan heeft kunnen houden. De politicus zegt bij zijn vermoedens te blijven dat het niet om een eigen plan gaat, maar een plan dat door bepaalde figuren vanuit het IMF-systeem is opgesteld. “Suriname heeft te weinig input gehad, waardoor wij bepaalde zaken, die te maken hebben met de positie van de Surinamers, niet hebben meegenomen. Nu wordt aangegeven dat Suriname maatregelen zou moeten treffen om te voldoen aan de eerder gemaakte afspraken”, aldus Rusland.
IMF berekent staatsschuld volgens eigen methode; obligoplafond reeds overschreden
De totale schuld van het land zal volgens het IMF tegen eind van het jaar 70% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) zijn. Rusland zegt dat ondanks de wijziging van de definitie van staatsschuld enkele maanden terug deze wijziging geen enkele invloed heeft op de eigen berekening die het Fonds maakt. Volgens de nieuwe definitie worden slechts gebruikte gelden uit schulden geboekt als staatsschuld, waardoor het schuldenplafond volgens het Bureau voor de Staatsschuld nog niet is overschreden. De politicus zegt zich enorm te ergeren aan dit feit, omdat het IMF werkt met de BBP van 2016 en de schulden van 2015. “De regering heeft hier in DNA een voorstel behandeld en aangenomen, waarin het kredietplafond volgens de internationale definitie wordt berekend. Echter zegt IMF dat dit een Surinaams model is dat zij niet gebruiken”, aldus Rusland. De politicus voert aan dat Financiënminister Gillmore Hoefdraad het parlement zelfs belachelijk wilde maken door in het college aan te geven dat dit de manier is om internationaal de staatsschuld te berekenen. De NPS-voorman benadrukt dat het IMF hiermee ook heeft bevestigd dat het obligoplafond al is overschreden. Het kredietplafond is gesteld op 60% bij wet. Wat de verhoging van het obligoplafond naar 80% betreft, zal het IMF geen oordeel geven. Het overschrijden van het obligoplafond ziet het Fonds als een Surinaams probleem.
FR