Strategische werkbespreking voor betere samenwerking in gezondheidszorg

Soenita Nanan Panday
Soenita Nanan Panday
Het ministerie van Volksgelegenheid heeft een strategische werkbespreking gehouden, waarbij vooral vraagstukken rond de ziekenhuizen werden besproken. Daarbij waren ook aangeschoven de Vereniging van Medici, de huisartsen, de verzekeraars en de Ziekenhuisraad. Minister Patrick Pengel gaf aan dat er getracht is om zo veel als mogelijk actoren bij elkaar te brengen om zaken naar behoren te bespreken. Alle partijen wezen op het belang van een betere samenwerking binnen de branche.
De Nationale Ziekenhuisraad (NZR) bij monde van Soenita Nanan Panday benadrukte dat er bereidwilligheid is om samen te werken. Voorzitter Michael Sowma van de Presidentiele Commissie Herstructurering Gezondheidszorg zei dat het gaat het om hoogwaardige zorg voor een ieder mogelijk te maken. Kwaliteit, beschikbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid zijn essentiële uitgangspunten.
Conflictsituatie of noodsituatie?
Advanced Care Solutions and Insights for Optimization (Acsion) is een consulent die de regering bijstaat om te komen tot een betere gezondheidszorg. Dit bureau heeft aan de wieg gestaan van de basisgezondheidsvoorziening zoals Suriname die nu kent. Javier Asin van dit bureau benadrukte dat in gemeenschappelijkheid gezocht moet worden naar oplossingen. Er moet cultuurverandering komen. “Wij moeten het beste uit elkaar halen. Aangehaald werd dat Suriname een noodsituatie kent. Wij zullen meer dan ooit zorgvuldig moeten omgaan met onze middelen. Dat is de moeder van een heleboel uitdagingen waar het land voor staat. In tijden van nood is de mens geneigd niet meer te groeien. Aan de andere kant kan nood ervoor zorgen dat mensen bij elkaar komen, elkaar helpen en uit hun comfortzone halen waardoor er anders over zaken gedacht wordt. Om een betere, efficiëntere, gezondheidszorg te bewerkstelligen is het van belang om te specialiseren, data te verzamelen en automatisering door te voeren. Maar bovenal is samenwerking tussen alle stakeholder noodzakelijk.”
Commerciële sfeer funest of niet
De commercialisering van de gezondheidszorg, met alle gevolgen van dien, kwam aan de orde. Deze gang van zaken zou vanwege verschillende reden en omstandigheden zijn ontstaan. Volgens voorzitter Peter Voight van de Vereniging van Medische Specialisten is de commercialisering ontstaan omdat de ziekenhuizen bepaalde zorg niet konden bieden. De vraag is, ‘moet je boos zijn vanwege de commercialisering of moet je juist dankbaar zijn dat zij ervoor zorgen dat de zorg niet helemaal mank loopt?’ Minister Pengel had het erover dat er ook persoonlijk gewin speelt bij sommigen.
Binnenkort poliklinieken 24 uur per dag open
Voorzitter Michael Sowma van de Presidentiele Commissie voor Volksgezondheid heeft aangegeven dat binnen afzienbare tijd Suriname mag rekenen dat poliklinieken van huisartsen 24 uur per dag open zullen zijn. Daardoor zal de bevolking beter gediend en behandeld kunnen worden. Ook de ziekenhuizen zullen in goede samenwerking met elkaar 24 uur per dag patiënten opvangen en zorg bieden. De specialisten zullen ook onder dit regiem komen te staan.

error: Kopiëren mag niet!