Ruim 1 miljoen minder overlijdens bij een goede handhygiëne

ToiletJaarlijks sterven miljoenen kinderen jonger dan 5 jaar aan de gevolgen van diarree en longontsteking. Het gaat om ziekten die op een heel makkelijke en relatief goedkope manier kunnen worden voorkomen: met een goede handhygiëne. Handen wassen met zeep kan ook drastisch het aantal jonge kinderen, dat ziek wordt, verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat goed de handen wassen het risico op diarree met 47% kan verminderen. Het risico op ernstige darminfecties en shigellose (een infectie met een bacterie uit het geslacht Shigella) wordt met maar liefst 48% om 59% verminderd. Schattingen geven aan dat middels een goede handhygiëne ongeveer een miljoen minder kinderen zouden sterven als gevolg van diarree. Dus: handen wassen kan een miljoen levens redden.
Goede gewoonte
Internationale gezondheidsorganisaties dringen erop aan om er een gewoonte van te maken na elk toiletbezoek de handen te wassen. Dat is dit jaar trouwens ook het thema geweest van Internationale Handenwassen Dag. Want om handenwassen effectief te laten zijn, moet je deze handeling consequent op alle belangrijke momenten toepassen, zoals na het gebruik van het toilet of voordat je in contact komt met voedsel. Gewoonten kosten tijd om zich eigen te maken, maar zeker voor handen wassen geldt dat deze gewoonte op lange termijn voor enorme gezondheidswinst kan zorgen.
Openbare toiletten
In Suriname komt de bewustwording over het belang van een goede handhygiëne langzaam maar zeker op gang. Op openbare plekken, zoals de toilettengroep op het Revoplein, is dat duidelijk te merken. Beheerder Guno Hart vertelt dat hij ruim drie jaar terug begonnen is met het doorvoeren van veranderingen, waaronder het hygiënischer maken van de openbare toiletruimten. Al ruim een jaar heeft hij het zodanig gemoderniseerd, dat bezoekers geen toiletpapier met “de hand meer hoeven te rollen”. In samenwerking met Intermed Caribe heeft hij de ruimten voorzien van moderne en hygiënische handwassystemen. “Hygiëne is belangrijk. Met het blote oog kun je de bacteriën niet zien”, stelt Hart. Vandaag wordt bij deze toilettengroep een klein billboard geplaatst om de boodschap van het belang van een goede hygiëne te versterken.
Wereld Toiletdag
Elk jaar wordt op 19 november officieel Wereld Toilet Dag herdacht. Dan wordt extra aandacht gevraagd voor het feit dat ruim 2,5 miljard mensen niet over normale en goede sanitaire voorzieningen beschikken. Dat maakt dat volwassenen én kinderen onnodig sterven als gevolg van ziekten die zij hierdoor oplopen. Terwijl schoon drinkwater, zeep, toiletten en goede informatie heel eenvoudige middelen zijn, waarmee zij te redden zijn. Voor mensen die niet beschikken over de juiste sanitaire voorzieningen, kan een ziekte zoals diarree dodelijk zijn. Mede door de grote besmettelijkheid is het in de Sahara en Zuid-Azië zelfs één van de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen van 5 jaar en jonger. Het doel van Wereld Toilet Dag is om media, bedrijfsleven, hulporganisaties en consumenten samen te brengen, aandacht te vragen voor het probleem en iedereen in actie te krijgen. Wereld Toilet Dag is wereldwijd uitgegroeid tot een belangrijk platform om deze boodschap uit te dragen.

error: Kopiëren mag niet!