Etnel: “Basisonderwijs moet goed geëvalueerd worden”

De vernieuwingen in het basisonderwijs hebben nogal wat wrijvingen veroorzaakt. Zo heeft een groep ouders van de leerlingen van de derde klas van de Arya Dewaker basisscholen kritiek geleverd over het nieuwe onderwijssysteem, waarbij er voor de vakken rekenen en taal maandelijks slechts één toets wordt afgenomen. Dit legt veel druk op de jonge leerlingen, waardoor zij vaak onvoldoendes krijgen.
“Men is nog steeds niet eruit of er met de oude of nieuwe leermethode gewerkt wordt. Daarnaast is het ook bekend dat er slechts één toetsmoment plaatsvindt per maand. Persoonlijk vind ik dit niet correct. Er zouden zeker twee tot drie toetsmomenten moeten zijn over een bepaald vak. Men is al geruime tijd bezig om het onderwijssysteem te veranderen. De vraag blijft nog altijd waarom men dit heeft veranderd en wat men vooral hiermee wenst te bereiken”, zegt de parlementariër Patricia Etnel (NPS), lid van de vaste commissie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, desgevraagd aan Dagblad Suriname. “Men tracht met elke verandering een beter resultaat te bereiken. Men moet echter nagaan of de nieuwe leermethode daadwerkelijk voor betere resultaten zal zorgen. Ik betwijfel het, omdat één toetsmoment vaak niet voldoende is. Echter wil men niet dat leerlingen teveel toetsmomenten hebben in een maand. Het moet in ieder geval goed geëvalueerd worden.” Volgens Etnel moet men zich niet alleen focussen op toetsmomenten, maar ook op andere zaken zoals opstellen, presentatie of voordracht.
“Het overnemen van onderwijsmodellen uit Nederland werkt niet, omdat de sociaal-maatschappelijke factoren van Suriname totaal anders liggen. Een kind is in Nederland veel langer op school en geniet veel meer begeleiding. Sterker nog, die kinderen krijgen andersoortig onderwijs. In Suriname zitten we met overvolle klassen met bijkans 35 leerlingen. Dus het invoeren van systemen gaat niet zo gemakkelijk werken. De leerlingen zullen zodanig begeleid moeten worden dat het ene toetsmoment niet in botsing komt met andere schoolactiviteiten zoals het maken van een groepsopdracht”, aldus de parlementariër.

error: Kopiëren mag niet!