Begrotingsbehandeling verschoven naar 2017

Streefdatum start begrotingsbehandeling niet gehaaldDe begrotingsbehandeling over het komend dienstjaar is verschoven naar 2017. Dit bevestigd VHP-fractieleider Chan Santokhi tegenover Dagblad Suriname. Aanvankelijk was het de bedoeling om vandaag, 17 november, een aanvang hiermee te maken. Santokhi geeft aan dat de fractieleiders in De Nationale Assemblee (DNA) afgelopen dinsdag een overleg met DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons hebben gehad waarbij de DNA-voorzitter te kennen heeft gegeven dat het Meerjaren Ontwikkelingsplan (MOP) 2017-2022 nog steeds niet is opgestuurd door de regering. Aangezien de begrotingen en het MOP simultaan zullen worden behandeld, is besloten om de vergadering te verschuiven naar het volgend jaar. De VHP-leider benadrukt dat hij deze ontwikkeling zeer jammer vindt, omdat er nu tal van brandende issues spelen, die om aandacht vragen in de DNA. “De begrotingsbehandeling zou bij uitstek een goede gelegenheid zijn om die vraagstukken te bespreken”, zegt hij.
Geen openbare vergadering sinds 7 november
Aanvankelijk was het in de planning dat het parlement begin november zou aanvangen met de begrotingen, waardoor tegen begin december alles zou kunnen worden afgerond. Die datum werd ook niet gehaald. Het jaarplan is wel verstrekt aan het college. De algemene politieke beschouwingen (APB) zijn reeds op 7 november afgesloten. Sindsdien is het parlement niet in openbare vergadering bijeen gekomen. De huishoudelijke vergadering afgelopen dinsdag sneuvelde ook wegens gebrek aan quorum. Slechts 25 leden van de coalitie hadden de presentielijst getekend, waardoor de vergadering moest worden afgelast. Om rechtmatig te kunnen vergaderen, zijn minstens 26 leden nodig. De oppositie heeft de presentielijst niet getekend. Twee leden van de coalitie waren afwezig en enkelen zijn ziek. Dinsdag en woensdag zijn wel twee openbare commissievergaderingen gehouden.
APB was in strijd met grondwet
Assembleelid Mahinder Jogi maakte reeds tijdens de start van de APB op 3 november er gewag van de verdere behandeling van de APB op te schorten totdat de regering in staat is om het Meerjaren Ontwikkelingsplan aan het college te overleggen. Volgens Jogi geeft artikel 156 van de grondwet aan dat de begroting in overeenstemming moet zijn met het plan. De politicus zegt dat hij nog steeds bij zijn standpunt blijft dat de APB in strijd was met de grondwet. Eerder zei NPS-fractieleider Gregory Rusland ook dat de fracties voldoende ruimte van te voren moeten krijgen alvorens zij adequaat kunnen ingaan tijdens de begrotingsbehandeling. Ook zijn fractie wacht reeds geruime tijd op het MOP. De krant verneemt dat er nu gemikt wordt per 9 januari 2017 te starten met de begrotingen. Echter hangt alles af van de indiening van het plan.
FR

error: Kopiëren mag niet!