Vooralsnog 1 container vuurwerk ingevoerd

1 Voor als nog 1 container vuurwerk ingevoerdDe jaarlijkse veiligheidscampagne rond vuurwerk is inmiddels al begonnen. Volgens persvoorlichter Ulrich Coats van de Korps Brandweer Suriname (KBS), vindt dit op een laag niveau plaats en naar gelang de tijd nadert, doelend op de officiële periode van de verkoop en het afsteken van vuurwerk, zal de brandweer opeenvolgend zichtbaar zijn. Zaken zullen via de kranten bekendgemaakt worden. Van wat de KBS voorlichter heeft begrepen is er voor als nog maar 1 container met vuurwerk ingevoerd sinds afgelopen vrijdag. “Het kan dat het storm loopt naarmate de tijd vordert. De inrichting van onze vuurwerkperiode zal niet verschillen van het jaar daarvoor. De campagne zal eigenlijk een kopie zijn van het afgelopen jaar”, aldus Coats.
De vuurwerkperiode, is al enkele jaren gesteld op 27 december tot en met 2 januari. In deze periode dient zowel de verkoop als het afschieten van vuurwerk te geschieden. Verkoop van gevaarlijke soorten vuurwerk aan minderjarigen is verboden. De campagne zoals die vorig jaar werd gevoerd was vooral gericht op het waarschuwen van de gemeenschap over de gevaren van knalvuurwerk. Er werd gesteld dat het afschieten van knalvuurwerk de grootste oorzaak zou zijn van de aantal vuurwerkslachtoffers. In 2014 waren het aantal slachtoffers 21. In 2015 bestond dit aantal uit 25.
Vorig jaar heeft de brandweer de groothandelaren monsters laten opsturen van de soorten vuurwerk die zij in voorraad hebben. Die werden getest, waarna de brandweer een advies uitgebracht heeft op basis waarvan ze wel of niet uit de handel moesten worden gehaald. Er werd toen al vastgesteld dat bepaalde producten, die niet geïmporteerd mochten worden, van andere merknamen werden voorzien, zodat ze alsnog ‘onder de radar’ het land binnengebracht konden worden. De brandweer was toen bezig met testen om de samenstelling te achterhalen, zodat ook ‘verboden’ vuurwerk dat onder een ‘valse identiteit’ binnenkwam, kon worden verbannen. In 2015 waren er ongeveer 77 containers met vuurwerk geïmporteerd. In 2014 was dat 68.

error: Kopiëren mag niet!