Nationale aanpak tegen overmatig alcoholgebruik

Nationale aanpak tegen overmatig alcoholgebruik (2)
Nationale aanpak tegen overmatig alcoholgebruik (1)Het ministerie van Volksgezondheid organiseert in samenwerking met de PAHO (Pan American Health Organization) Suriname een consultatie workshop in het kader van het ontwikkelen van een actieplan betreffende controle op het gebruik van alcohol in de samenleving. Dit vindt plaats op 15 en 16 november 2016 in de Banquet Hall van Torarica. Het doel van deze workshop is het identificeren van de prioriteitsgebieden en het ontwikkelen en evalueren van het alcohol beleidsplan 2016-2021, tevens het ontwikkelen van een actieplan voor het terugdringen van het alcoholgebruik in Suriname. Aan deze workshop participeren diverse actoren zoals onder andere het Ministerie van Justitie en Politie, Ministerie van Volksgezondheid, Ministerie van Sociale zaken en Volkshuisvesting, Staatsolie, Ministerie van Sport en Jeugdzaken, Consumentenkring Suriname, Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Ministerie van Handel en Industrie, Stichting Verantwoord Alcoholgebruik Suriname (STIVASUR), Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB).
Gevaren onverantwoord alcoholgebruik
Volgens Patrick Pengel, minister van Volksgezondheid, is deze workshop bedoeld om stakeholders bij elkaar te brengen zodat er beleid uitgestippeld kan worden over verantwoord alcoholgebruik. “Nadat er onderzoek heeft plaatsgevonden en rapporten zijn opgemaakt, wordt dit geëvalueerd met de participanten. Het alcoholgebruik is vrij breed aangenomen in Suriname. Zo maakt ongeveer 80% – 90% van de bevolking gebruik van alcohol. Dit heeft niet alleen betrekking op de consumptie van alcohol, maar ook andere doeleinden daarvan”, aldus de minister. Het gaat in deze niet om mensen die alcohol op speciale gelegenheden consumeren, maar om hen bij wie er sprake is van frequent overmatig alcoholgebruik. Bij alcoholmisbruik kunnen er symptomen optreden van chronische niet overdraagbare aandoeningen. Daarnaast kan men zich ook schuldig maken aan huiselijk geweld, waar de familie en omgeving last van kan ondervinden. Er kunnen ook psychische problemen ontstaan, waaronder depressie en zelfmoordneigingen. De impact van onverantwoord alcoholgebruik kan zich ook uiten in het rijgedrag van verkeersdeelnemers. Daarom worden er verschillende invalshoeken bekeken om in dit kader een nationaal beleid te ontwikkelen. “Er zijn al stappen gezet met tussentijdse regelgeving om verbetering te realiseren, waaronder aanpassing van de Rijwet, het verbod van verkoop van alcohol voor jongeren beneden de leeftijd van 18 jaar en alcoholvoorlichting”. Kortom: de gevaren van overmatig alcoholgebruik is enorm, waardoor de overheid aandacht schenkt aan deze kwestie.
Illegale handel in alcohol
Het komt vaak voor dat men illegaal goederen het land wil binnenbrengen. Dit is ook het geval bij vooral alcohol en tabak. De alcoholische dranken zijn wel voorzien van een zegel van de Dienst der Accijnzen, maar bij controle blijkt dat de winkelier meestal niet over een geldige vergunning beschikt. “De handhaving van gelegaliseerde invoer is de verantwoordelijkheid van de douane. Het is een lucratieve business om buiten de regels van invoer genotsmiddelen (zoals tabak en alcohol) te smokkelen om zodoende meer winst te kunnen maken. Zowel bij de invoer als uitvoer van goederen in Suriname zijn er diverse smokkel activiteiten. De douane treedt samen met de politie, die een werkarm is van het Ministerie van Justitie en Politie, hiertegen op. Men wordt steeds inventiever om de wet te omzeilen en wij moeten daarom ook steeds nieuw beleid ontwikkelen”, aldus Pengel. De workshop wordt vandaag voortgezet.

error: Kopiëren mag niet!