Armand Zunder: ‘Overheid moet niet lenen, maar bezuinigen’

“Degenen die kritiek hebben op het leningsvraagstuk moeten met een oplossing komen voor het financieringsvraagstuk van de overheidsbegroting. De vakbeweging stelt voor dat de overheid moet gaan bezuinigen. Niet zomaar bezuinigen, maar men moet met een goed bezuinigingsplan komen”, zegt Armand Zunder, econoom en voorzitter van de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) aan Dagblad Suriname over het voornemen van de regering om het leningenplafond in de Wet op de Staatsschuld te verhogen naar 80%. De overheidsuitgaven zijn volgens Zunder nu relatief hoog, terwijl deze in 2017 volgens cijfers nog hoger zullen zijn. “Deze overheidsuitgaven moeten van ergens worden gefinancierd. Er zijn dus drie manieren om het tekort te financieren, namelijk: door eigen middelen, donormiddelen en leningen. Wat wij nu opmerken is dat de eigen middelen en donormiddelen vanwege de huidige economische pressie flink zijn afgenomen. Vandaar dat er meer wordt gesteund aan de zijde van de leningen. Wij van de vakbeweging vinden echter dat de regering een ander optie kan kiezen: bezuinigen! En niet zomaar bezuinigen, maar met een bezuinigingsplan komen dat ook door De Nationale Assemblee (DNA) is goedgekeurd”.
Zunder zegt verder dat het bezuinigingsplan per ministerie moet worden ingedeeld en daarbij duidelijk moet worden aangegeven op welke posten uitgaven drastisch verminderd kunnen worden. De PWO-voorzitter benadrukt dat in de afgelopen jaren er geen bezuinigingsplan in het parlement is gepresenteerd. “Er is wel bezuinigd op een manier dat niet zo transparant is. Zo zijn er posten op de overheidsbegrotingen opgebracht, waarbij de autorisaties niet worden verleend. Dit is een manier van bezuinigen waarvan de vakbeweging geen voorstander van is”, zegt Zunder. De econoom voert verder aan dat indien enkele miljoenen uit de begroting van een ministerie gaat naar nutsbedrijven, schoonmaak en beveiliging er wel even naar bezuinigingsmodellen voor deze posten kan worden gekeken.
Wacht met doorvoeren belastingverhogende maatregelen tot 2018
Zunder zegt dat hij het op dit moment onverantwoord van de regering vindt om de verschillende belastingverhogende maatregelen door te voeren. Gezien het feit dat president Desi Bouterse volgens hem reeds heeft aangegeven dat de situatie in 2018 zal verbeteren, stelt hij voor de rij- en voertuigenbelasting, wegenbelasting, belasting op AOV premie en andere aangekondigde belastingmodellen aan te houden tot 2018. “ Dan moet het volgens de voorspellingen goed gaan met de economie, voor de productiviteit zal er meer worden betaald, de prijzen in de winkels gaan omlaag en de mensen hun besteedbaar inkomen zullen dan hoger zijn. Voer dan deze maatregelen in”, zegt hij. Volgens hem is de koopkracht nu enorm gedaald waardoor de werknemer deze bedragen niet zal kunnen betalen.
‘Bezuinigen niet voor het bezuinigen’
Zunder voert aan dat de overheid niet zomaar moet gaan bezuinigen omwille van het bezuinigen, omdat de overheid als primaire taak heeft om de welvaart en het welzijn van mensen in het land te verhogen. “De economie moet dusdanig worden ingericht dat het Bruto Binnenlands Product (BBP) in plaats van in te krimpen, juist gaat groeien. Omdat er in de afgelopen periode te veel is uitgegeven, zullen wij nu wel even moeten bezuinigen”, aldus Zunder. Uit de cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) blijkt dat het nominaal BBP met 2.7% gekrompen is naar SRD 16.7 miljard in 2015. In 2014 was het BBP SRD 17.3 miljard. De PWO-voorzitter vindt dat de regering ook eraan moet werken om het bedrijfsleven te faciliteren. “Niet omdat wij als vakbeweging van het bedrijfsleven houden, maar omdat het bedrijfsleven de productieve werkgelegenheid creëert”, zegt Zunder.
Wetsvoorstel vergelijken met andere landen
Met de voorgestelde wetswijziging zal de minister van Financiën alle ruimte krijgen om geld te lenen. Ook zal de discipline, om te bezuinigen met overheidsuitgaven, teniet worden gedaan. In de nieuwe ontwerpwet wordt de verantwoordelijkheid van de minister ook geschrapt. Ook de strafbepaling bij overtreden van de wet door de Financiënminister, wordt ongedaan gemaakt. Zunder zegt dat de vakbeweging dit ziet als een politiek vraagstuk waar eerst een vergelijking gemaakt moet worden met landen in zowel in de regio als elders en nagegaan kan worden hoe het daar zit met wettelijke bepalingen met betrekking tot de overschrijding van leningenplafonds. Indien men volgens hem echter gewerkt had aan een duidelijk bezuinigingsplan, hoefde er geen enkele wet gewijzigd te worden. De econoom blijft erbij dat het leningenbeleid omgezet moet worden in een bezuinigingsbeleid.
FR

error: Kopiëren mag niet!