Gajadien ziet groot gevaar in verhoging obligoplafond

Gajadien ziet groot gevaar in verhoging obligoplafondAssembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) ziet een groot gevaar in het voornemen van de regering om het obligoplafond in de Wet op de Staatsschuld met 20% aan te passen naar 80%. “Het vragen naar een verhoging zal de regering alleen maar meer ruimte bieden om verdere ongecontroleerde leningen te nemen. Ik roep hierbij alle politieke partijen, bedrijfslevenorganisaties en vakbonden op om zich hiertegen te verzetten, omdat uiteindelijk de werkende klasse alle gesloten leningen zal moeten terugbetalen”, zegt de politicus aan Dagblad Suriname. Het plafond voor de binnenlandse schuld wordt volgens een persverklaring van het ministerie van Financiën tijdelijk opgetrokken van 25% naar 30% en de buitenlandse schuld van 35% naar 50%. In artikel 2 van de wetswijziging, waarop DBS de hand heeft weten te leggen, staat opgenomen dat indien bij inwerkingtreding het obligoplafond is overschreden, de minister van Financiën ten aanzien van de overschrijding een beleidstraject moet uitzetten waarlangs gedurende 4 jaar, te rekenen van 1 november 2016 tot 1 november 2020, alle schuldverplichtingen van de staat onder de wettelijke obligoplafonds worden gebracht. Ter overbrugging van de termijn van vier jaar, wordt het de minister mogelijk gemaakt om nieuwe geldelijke schuldverplichtingen, zowel binnenlandse als buitenlandse, ten laste van de staat te vestigen.
Deel aansprakelijkheid Hoefdraad valt weg na goedkeuring
Gajadien denkt dat de regering bewust de publicatie van het BBP van 2015 heeft aangehouden, omdat anders Financiënminister Gilmore Hoefdraad volgens de bepalingen in de Bankwet strafrechtelijk vervolgd zou kunnen worden voor het overschrijden van het obligoplafond. Echter benadrukt hij dat de overtreding van de bankwet reeds in de praktijk is gebeurd. Op de geldelijke schuldverplichtingen, gevestigd na verhoging van het obligoplafond, die in strijd zijn met deze wet staat in het wetsvoorstel aangegeven dat Hoefdraad dan niet meer aansprakelijk zal zijn voor het overtreden van het obligoplafond. Ook niet na zijn aftreden als minister. De strafbepalingen komen in dit geval ook weg te vallen. Artikel 25 van de huidige wet geeft aan dat voor het opzettelijk overtreden van deze wet de minister wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste tien jaren en een geldboete. Bij niet-opzettelijke overtreding van deze wet, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren en een geldboete.
Geen reële weergave staatsschuld
In de Wet op de Staatsschuld staat dat de obligoplafonds berekend worden met het laatst gepubliceerde cijfer voor het BBP door het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) en met de wisselkoers geldig op het einde van dat jaar. Uit de cijfers van het ABS blijkt dat nominaal BBP met 2.7% gekrompen is naar SRD 16.7 miljard in 2015. In 2014 was het BBP SRD 17.3 miljard. De USD-wisselkoers per eind 2015 daarentegen noteerde SRD 4,04 tegenover SRD 3,35 in 2014. Gajadien zegt dat alle buitenlandse leningen nu tegen de koers van SRD 4,04 worden omgerekend, terwijl de reële koers reeds lang boven de SRD 7 ligt. Hierdoor ontstaat volgens hem een vertekend beeld van de werkelijke hoogte van de staatsschuld. Indien de regering een reële weergave van de schulden wenst te geven, moet zij volgens hem met de wisselkoers van de laatste zes maanden van het jaar werken. De totale staatschuld per september 2016 ligt op SRD 7.92 miljard op basis van een USD-wisselkoers van SRD 4.04. In augustus was de totale staatsschuld SRD 7.79 miljard. Dit blijkt uit cijfers die het Bureau voor de Staatsschuld op 28 oktober 2016 op zijn website heeft gepubliceerd. De buitenlandse schuld ligt op SRD 4.2 miljard. De binnenlandse schuld is opgekrikt naar 3.7 miljard.
De totale schuld op de BBP komt hiermee op 47,51% te liggen.
Wanbeleid oorzaak roep aanpassing obligoplafond
Gajadien zegt dat de reden voor de aanpassing van het obligoplafond komt, omdat de regering in de afgelopen periode wanbeleid heeft gevoerd en een compleet chaotisch leengedrag heeft getoond. De zogenaamde inkomsten daarentegen hebben volgens hem ook niet kunnen garanderen dat het BBP zal toenemen. De regering zal De Nationale Assemblee (DNA) deze week nog vragen voor aanpassing van de Wet op de Staatsschuld.
FR

error: Kopiëren mag niet!