Belasting op AOV-premie hoog op agenda regering

Belasting op AOVPresident Bouterse heeft tijdens zijn jaarrede op 30 september verschillende maatregelen aangekondigd die ervoor moeten zorgen dat de regering meer geld binnen krijgt. Zo zal de aftrekpost AOV-premie afgeschaft worden, wat betekent dat werkende Surinamers voortaan niet alleen AOV-premie zullen betalen, maar over die premie ook belasting zullen betalen. Tot nog toe werd de 4% AOV-premie eerst van het loon afgetrokken, zodat werkenden niet ‘dubbel’ hoefden te betalen aan de overheid. Assembleelid Mahinder Jogi (VHP), lid van de vaste parlementaire commissie Sociale Zaken, zegt aan Dagblad Suriname dat hij zich niet kan terugvinden in het voorstel van de regering. “Wij weten dat de situatie in het land bijzonder nijpend is, maar wij moeten ook rekening mee houden dat de salarissen van mensen in de huidige situatie niet eens genoeg zijn om voor dagelijkse behoeften te zorgen. Hoe minimaal het ook is, het zal invloed hebben op het huishouden van elk gezin”, zegt Jogi. Volgens de politicus zal aanname van deze wet betekenen dat loontrekkers maandelijks minder geld van hun werkgever zullen ontvangen. Het staatshoofd heeft op 27 oktober de ontwerpwet houdende nadere wijziging van de inkomstenbelasting 1922 opgestuurd naar De Nationale Assemblee (DNA). Met deze wetswijziging komt artikel 18 lid 1 sub c van de Inkomstenbelasting 1922 te vervallen. Deze maatregel is volgens de president een noodzakelijk gevolg van het reeds bij de wet van 26 mei 2005 (S.B.2005 no.58) genomen besluit tot vrijstelling van de AOV-uitkering. Het streven is de wet zo snel in behandeling te nemen dat deze reeds per 1 januari 2017 in werking treedt. Jogi vraagt zich af over welke gouden toekomst het staatshoofd het heeft door mensen steeds meer te belasten.
Missive RvM in 2012 opgemaakt
In de Memorie van Toelichting van die wet, is vastgesteld dat de regering op zeer korte termijn tot een regeling inzake de aftrekbaarheid van de premie zal komen. Deze maatregel is geheel in overeenstemming met het algemeen aanvaard uitgangspunt dat indien een uitkering onbelast is, de premie in het algemeen niet aftrekbaar is. Vermeld wordt dat het echter niet noodzakelijk is de Wet Loonbelasting op dit stuk te wijzigen. In de Wet Loonbelasting is er immers geen aftrek van de AOV-premie geregeld, bij de vaststelling van de loonheffingsgrondslag. Opmerkelijk is dat de missive op 2 juni 2012 door de toenmalige Raad van Ministers tijdens de regeerperiode Bouterse-Ameerali is goedgekeurd. Deze is 4 ½ jaar later naar de volksvertegenwoordiging opgestuurd.
‘Moro e doro’
De regering zal het komend jaar haar inkomsten ook verder vergroten door onder andere verhoogde en nieuwe belastingvormen. Wegenbelasting zal binnenkort door middel van een heffing op brandstof worden doorgevoerd, ook wordt de rij- en voertuigenbelasting wederom ingevoerd. Daarnaast zullen douanetransacties meer moeten opleveren door de verhoging van in- en uitvoerkosten. Een andere maatregel is de instelling van ‘microfees’ op vliegtickets, theater- en ander entertainmentbezoek ten behoeve van sociaal-medisch-educatieve sectoren. Ook zullen concessiegelden voor mijn- en bosbouw en vergunningenstelsels voor visserij worden verhoogd. Op de luchthavens en grensposten zullen niet-ingezetenen verplicht worden een vastgesteld bedrag aan vreemde valuta in te wisselen voor Surinaamse Dollars. Aan buitenlandse studenten en bemanning van lucht- en zeevervoer zal een mini-visumplicht voor tijdelijk verblijf worden opgelegd. Wat goud betreft kan bij de export een verkoopplicht van 5 tot 10% van de exporthoeveelheid worden ingesteld.
FR

error: Kopiëren mag niet!