Amazone Resources voert testvaart uit op 22 november met innovatieve waterzak

AMAZONE RESOURCES voert testvaart uit op 22 november met innovatieve waterzak.1
AMAZONE RESOURCES voert testvaart uit op 22 november met innovatieve waterzak.2Tussen 22 en 29 november zal er voor de eerste keer ooit een grote hoeveelheid zoetwater over de Atlantische oceaan getransporteerd worden. Het Surinaams-Nederlandse bedrijf Amazone Resources voert dan een testvaart uit van Suriname naar Barbados met de zogenaamde FlexTank. De FlexTank zal gevuld worden met circa 2000 kuub water uit de Surinamerivier.
De testvaart is bedoeld om de FlexTank in de specifieke omstandigheden van de Atlantische oceaan te testen en om aan te tonen dat grootschalige watertransport op een duurzame manier kan plaatsvinden. Tot nu toe is de FlexTank alleen in de Middellandse Zee getest. Met de autoriteiten van Barbados zijn afspraken gemaakt om onderdeel te zijn van de test. Amazone Resources en de Barbados Water Authority zullen bij aankomst van de waterzak kwaliteitstesten van het zoetwater laten uitvoeren. Dit is nodig om vast te kunnen stellen of de samenstelling van het water veranderd is. Het water zal niet gelost worden.
Omdat het zoete rivierwater lichter is dan het zoute water van de zee, blijft de flexibele FlexTank drijven en kost het de sleepboot relatief weinig energie de grote zak voort te slepen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van bestaande transportmiddelen zoals grote tankboten die veel brandstof verbruiken.
Een van de unieke aspecten van de FlexTank is dat de zak ‘opvouwbaar’ is omdat deze uit meerdere modules bestaat die aan elkaar zijn geritst. Hierdoor is het mogelijk dat de FlexTank in een container terug naar Suriname vervoerd kan worden. Bij eerdere transporten met flexibele watertanks bleek de hanteerbaarheid van de waterzak van tienduizenden kuub vaak een groot probleem. De techniek met de waterzak is in de afgelopen zes jaar ontwikkeld door enkele gespecialiseerde bedrijven in Europa, ondersteund met een subsidie van de Europese Unie.
Voor Amazone Resources is de testvaart een belangrijke mijlpaal. Nadat het bedrijf in 2012 via een Presidentieel Besluit het recht kreeg om zoetwater uit de Surinaamse rivieren te exporteren, en in 2015 uit een haalbaarheidsstudie bleek dat er in het Caribisch gebeid een grote behoefte aan zoetwater bestaat, is het bedrijf begin van dit jaar operationeel geworden met een vertegenwoordiging in Suriname.

error: Kopiëren mag niet!