ABS constateert 77,1% inflatie

Foto: De gemiddelde jaarinflatie per eind september 2016 (foto: Ricky Bahadoersingh)
Foto: De gemiddelde jaarinflatie per eind september 2016 (foto: Ricky Bahadoersingh)
Gisteren heeft het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) een persconferentie belegd in het kader van het nieuwe consumentenprijsindexcijfer (CPI) en de inflatie over de periode april tot en met september 2016. Volgens de voorlopige cijfers van de ABS zijn de consumentenprijzen op maandbasis in september 2016 ten opzichte van augustus 2016 met gemiddeld 5,3% gestegen. In tegenstelling tot september 2015 is er in september 2016 een inflatie van 77,1% geconstateerd. De prijsopnames worden verricht in Paramaribo, Wanica, Nickerie, Coronie, Saramacca, Commewijne en in Para. In totaal zijn er 630 meetpunten onderzocht. Deze meetpunten of verkooppunten zijn onder andere: supermarkten, provisiewinkels, markten, kledingzaken, schoenenzaken en doctoren.
Vertraging onderzoek
Het CPI wordt vastgesteld aan de hand van een huishoudbudgetonderzoek, welke om de 5 jaren plaatsvindt. Dit onderzoek heeft een duur van 1 jaar. De koopkracht is gebaseerd op het inkomen en de prijzen van goederen en diensten. Het CPI geeft een indicatie hoe de verhouding van de prijsontwikkelingen eruit zien. Iwan Sno, directeur van ABS, heeft meegedeeld dat vanwege de economische omstandigheden in het land er vertraging is opgetreden bij het presenteren van de CPI-resultaten van juli tot en met september 2016. Zo heeft het ABS onder andere te maken gehad met winkeliers, die in het begin wel hun medewerking hebben verleend, maar die zich nadien abrupt hebben teruggetrokken als gevolg van de financiële neergang. Ook bedrijven die hun deuren hebben moeten sluiten, hebben voor stagnatie van het onderzoek gezorgd. Alhoewel de problemen met betrekking tot de subsidie, die inmiddels ingekort is, sedert 2014 zijn begonnen, is dit in oktober 2015 drastisch verergerd, met alle gevolgen van dien. Vanwege de aaneengesloten turbulente tijden in het land heeft dit onderzoek geen vlot verloop gehad.
Categorieën huishoudbudgetonderzoek
Het CPI geeft de ontwikkeling weer van de consumentenprijzen van een vast pakket van goederen en diensten (basispakket) ten opzichte van een bepaalde periode (basisperiode). Er zitten 316 items in Suriname’s CPI-pakket, welke zijn ondergebracht in 12 categorieën: voeding en niet alcoholische dranken (1), alcoholische dranken en tabak (2), kleding en schoeisel (3), huisvesting en nutsvoorzieningen (4), woninginrichting (5), gezondheidszorg (6), transport (7), communicatie (8), recreatie/cultuur/onderwijs (9 & 10), buitenshuis eten (11), overige goederen en diensten (12). Het inflatiepercentage is in mei 2016 begonnen met 7%, terwijl dit in juni 2016 een lichte daling heeft vertoond, namelijk 4%. In juli 2016 zijn de consumentenprijzen in voornoemde categorieën verder gedaald tot 1,7%, in augustus 2016 is dit gestegen naar 3,3 % en in september 2016 bedraagt dit 5,3%.
Vergelijking inflatie in augustus 2016 en september 2016
Voor voeding en niet alcoholische dranken bedraagt het inflatiepercentage in augustus 5,6%, terwijl dit in september 7,5% bedraagt. Bij de categorie alcoholische dranken en tabak is er een inflatie vastgesteld van 12,6%, terwijl dit in september 13,7% vertoont. Voor kleding en schoeisel is er in augustus een inflatie geweest van 1,5%, in vergelijking met september bedraagt dit 4,9%. Voor huisvesting en nutsvoorzieningen is er geen inflatie geconstateerd, dit is namelijk zowel in augustus als in september 0,6% gebleven. Woninginrichting vertoont in augustus een inflatie van 5,5%, terwijl dit in september 6,4% bedraagt. Gezondheidszorg heeft een inflatie van 2,7% in augustus en in september is dit gestegen naar 4,6%. Bij transport is er in augustus een inflatie vastgesteld van 1,5%, terwijl dit in september 4,5% bedraagt. Voor communicatie bedraagt de inflatie 0,8%, terwijl dit in september gestegen is naar 9,8%. Bij recreatie/cultuur/onderwijs is er een inflatie geconstateerd van 2%, terwijl dit in september verder steeg naar 4,8%. Voor de categorie ‘buitenshuis eten’ is de inflatie in augustus 4,1% en in september 5%. De laatste categorie ‘overige goederen en diensten’ vertoont een inflatie van 3,4%, terwijl dit in september 5,3% bedraagt.

error: Kopiëren mag niet!