Samidin: “Misschien moest ik mijn punt beter maken”

Samidin 1
Samidin 2De oppositie heeft in navolging op de praktijksituatie qua criminaliteit en het gebrek aan daadkracht van het ministerie van Justitie en Politie (Juspol), onlangs een motie ingediend. Er is gevraagd om de begroting van het ministerie aan te passen zodat het ministerie meer financiële ruimte krijgt om de criminaliteit aan te pakken. De motie werd echter verworpen. Parlementariër Naomi Samidin van de NDP heeft de verwerping gemotiveerd namens de coalitie. De motivatie van Samidin kwam erop neer dat de coalitie tegen deze motie stemt, omdat dezelfde mensen die de motie ingediend hebben, niets gedaan hebben toen ze zelf aan de macht waren. ‘Dit is stemmingmakerij’, zei ze met stemverheffing in het parlement. Met deze stelling geeft Samidin volgens critici in beginsel aan dat de regering de criminaliteit niet zal aanpakken, want de Juspol-minister heeft al aangegeven geen geld te hebben om de criminaliteit aan te pakken. Dagblad Suriname vroeg Samidin naar een reactie over haar motivatie. Samidin stelde dat de coalitie wel voorstaander is van criminaliteitsbestrijding. “Misschien moest ik mijn punt beter maken. Daartoe heb ik de gelegenheid niet gehad. Het gaat erom dat het altijd beter kan. Natuurlijk moet er meer aandacht besteed worden aan criminaliteitsbestrijding. Dat hebben wij in onze motie ook gevraagd.”
Ook NDP-parlementariër Stephen Tsang, heeft tegen de motie gestemd. De groep van ondernemers, waaronder de Chinese winkeliers, die Tsang heeft voorgedragen om uiteindelijk in het parlement te komen, blijkt niet veel van de volksvertegenwoordiger te krijgen. Tsang heeft tijdens zijn verkiezingscampagne duidelijk aangegeven, in plaats van brandjes te blussen, liever brandjes te willen voorkomen als volksvertegenwoordiger. Nu hij de kans krijgt, laat hij die volgens critici voorbij gaan, omdat de kans vanuit richting de oppositie kwam. Aan de ene kant smeken winkeliers naar aanpak van de criminaliteit, terwijl aan de andere kant het parlement de autoriteiten niet concreet op het hart drukt om zaken aan te pakken en geld vrij te maken voor de aanpak. Echter zijn er ook actoren die aangeven dat geld niet het probleem hoeft te zijn.
“Voor sommige zaken is er absoluut geld nodig, maar samen op pad gaan met het bedrijfsleven, de burgerij en de politie hoeft niet veel geld te kosten.” Dit stelt Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers. Hasnoe laat de politieke vragen voor rekening van de politici. Hij richt zich liever op wat er als alternatief gedaan kan worden om de situatie te verhelpen. Het alert zijn en bereikbaar zijn van de politie kan volgens Hasnoe al veel betekenen. “Operationeel moet je roeien met de riemen die je hebt. In crisisperiode moet je aan crisismanagement doen. Succes boeken kun je wanneer je samen werkt met alle actoren”, aldus Hasnoe.
De overwegingen voor de motie van de oppositie waren dat er dagelijks bij de politie en in de media melding wordt gedaan van burgers, die op brute wijze worden gekneveld, mishandeld en beroofd en in vele gevallen waarbij burgers zelfs het leven hebben gelaten. De aandacht kwam ook omdat er in het verkeer meer dan 60 doden zijn gevallen en meer dan 3000 slachtoffers zijn met fysiek letsel.
De oppositie is van mening dat het veiligheidsgevoel ernstig is geschaad en burgers zich niet meer beschermd voelen in Suriname. Door niet adequaat handhaven van de veiligheid, zouden de fundamentele grondrechten van burgers, zoals recht op bescherming en recht op veiligheid, niet gewaarborgd zijn. De oppositie is van oordeel dat bij het uitblijven van afdoende maatregelen burgers het recht in eigen handen kunnen nemen, wat kan leiden tot anarchie en chaos. Deze bewoordingen echter, zijn volgens Samidin niet op het juiste moment gekozen. Dit was volgens haar ook één van de redenen voor het verwerpen van de motie.
Uit de begroting van het ministerie van Justitie en Politie van 2017 blijkt, dat slechts SRD 1.500.000 is begroot voor de aanpak van zware criminaliteit. Dit bedrag, zoals eerder door verschillende volksvertegenwoordigers aangehaald, zou ook niet voldoende zijn om de rust te garanderen. In de motie werd de regering opgeroepen om op zeer korte termijn harde maatregelen te treffen om de veiligheid in het land op aanvaardbaar niveau te brengen en om inhoud te geven aan de belofte gemaakt aan het volk van Suriname, waarin de burger kan leven in dievenijzer-vrije woningen. Er werd daarom gevraagd om minimaal SRD 10.000.000 extra middelen op te brengen op de begroting van Juspol en deze middelen ook daadwerkelijk beschikbaar te stellen, zodat de meest basale zaken aangeschaft kunnen worden om de continuïteit van de dienstverlening bij de opsporing, vervolging en berechting voortgang te doen vinden. De regering werd ook gevraagd om een budget beschikbaar te stellen om slachtoffers van geweldscriminaliteit, psychische begeleiding en een financiële ondersteuning te geven, zodat zij in staat gesteld worden om hun trauma te verwerken en hun ernstige financiële noden op te vangen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!