Leeflang vraagt werknemers om alert te blijven

Vakbondsleider Murwin Leeflang roept op tot alertheid van de werkende klasse in het land.
Hij merkt op dat de regering met name in het parlement de afgelopen tijd wetten presenteert die allemaal te maken hebben met het recht van de werknemers. “Mijn zorgpunt is dat arbeidsorganisaties niet in voldoende mate van zich laten horen. Dit is een zeer serieuze ontwikkeling die door de werkende klassen in het land niet moet worden onderschat”, stelt Leeflang.
Leeflang is van oordeel dat het volgen van debatten om zaken die te maken hebben met de rechten van werknemers, niet alleen aan vakbondsleiders moet worden overgelaten. Werknemers moeten ook op de hoogte zijn van de ontwikkelingen. Daar waar het nodig geacht wordt, kunnen de werknemers op zo een manier zelf hun kanttekeningen plaatsen. Leeflang stelt niet tegen verandering te zijn. Hij is ervan bewust dat de samenstelling van de samenleving en de zienswijze verandert, dat ertoe leidt dat de samenleving andersoortig wetgeving nodig heeft. De aanpassing aan de behoefte is een gezonde zaak. Echter wenst hij de alertheid van de Surinaamse burger voor zaken die beknotting veroorzaken in het uitoefenen van bepaalde rechten van werknemers. “Wij willen meer betrokkenheid. De betrokkenheid moet gezocht worden middels breed draagvlak binnen de vakbeweging. Er zijn natuurlijk verschillende inzichten en opvattingen binnen de vakbeweging. De alertheid van de werknemers is daarom van belang”, stelt Leeflang.
Dat de vakbeweging zodanig verdeeld is, en op zo een punt komt te staan waarop vakbondsleiders de werknemers moeten wijzen op alertheid, is volgens vele critici een brevet van ongeschiktheid aan alle vakbondsleiders in Suriname.
Leeflang echter is een ander mening toegedaan. De vakcentrale C-47 heeft een aanvang gemaakt om haar structuren in plukjes te informeren middels kleine workshops waarvan reeds één heeft plaatsgevonden op 27 en 28 oktober 2016. Volgens Leeflang heeft iedere vakbondsleider een eigen verantwoordelijkheid. “Het ligt echter niet aan mij om te oordelen. Het oordeel zal zelf vallen. Vanuit C-47 zijn er in ieder geval in dit kader stappen ondernomen. Wij zijn continu bezig”, aldus Leeflang.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!