De USD 550 miljoen obligatielening was volgens president Desi Bouterse nodig om een reeks aan opkomende schuldverplichtingen veilig te stellen. Tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA) zei het staatshoofd dat deze valuta-injectie ook zal zorgen voor versterking van het wisselkoersregiem en de SRD. In totaal is volgens het staatshoofd een bedrag van USD 8 miljoen aan fees betaald om de lening goed te keuren. Deze kosten zullen volgens hem evenredig door zowel de Staat als Staatsolie worden gedragen. “Een groot deel betreft betaalverplichting van staatsbedrijven en of geleverde goederen en diensten die essentieel zijn binnen de economie. Opmerkelijk is dat deze betalingen sowieso op het bord van Financiën terecht zouden zijn gekomen vanwege de precaire situatie in de sectoren mijnbouw en energie. De rente en de aflossingen van de obligatielening tekenen gunstig af tegen de zware financiële voorwaarden van de bestaande schulden. Het is dus geenszins zo dat goedkope schulden worden omgezet in dure. Het is juist andersom”, zei het staatshoofd. De rentebetaling zal gedurende tien jaren halfjaarlijks geschieden, waarna aan het einde een bullet payment zal geschieden
Een ander punt volgens de president is dat Suriname zich op eigen kracht geprofileerd heeft op de internationale kapitaalmarkt en nota bene een relatief goede rente heeft weten te behalen. “Investeerders stralen hiermee vertrouwen uit in de toekomstige economische ontwikkeling van ons land. Anders hadden zij hun risico veel hoger geprijsd”, zei het staatshoofd. Volgens hem is voldoende rekening gehouden met het schuldenplafond en de Wet op de Staatsschuld. USD 300 miljoen van het geleend bedrag zal volgens het staatshoofd gebruikt worden voor de herfinanciering en aflossing van schulden van Staatsolie. USD 86 gaat naar de terugbetaling van de lening bij Oppenheimer, die loopt tot eind september 2017. Deze lening heeft een veel lagere rente van 8.75% per jaar. Ook gaat het om de herfinanciering van externe schulden van de EBS van USD 65 miljoen en de doorlichting van EBS en betaling van schuldaflossing van de Petrocaribe olie uit Venezuela. Een ander deel van het geld zal ook worden gebruikt voor het financieren van resterende cashcalls van resterende overheidsaandelen in Newmont en betalen van achterstallige rekeningen van de overheid. Hiermee worden alle achterstanden van 2016 doorgelopen.
‘Hoe staat het met IMF?’
Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vroeg de president hoe de regering van plan is om deze lening na tien jaren terug te betalen. “Hoe en uit welke verdiensten zal dat gebeuren? Moeten wij weer leningen gaan sluiten om deze leningen te betalen?”, vroeg Jogi. De politicus voerde aan dat het opmerkelijk is dat het staatshoofd geen woord heeft gerept over de ‘stand by agreement’ met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en andere banken. Hij wil net als andere leden weten of de afspraken met het IMF nog van kracht zijn.
FR