President voelt zich beledigd door uitspraken Gajadien

boutasisPresident Desi Bouterse heeft aangekondigd dat de recente uitlatingen van waarnemend VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien politieke gevolgen zullen hebben. Hij vindt de uitspraken kwetsend, beledigend, denigrerend en zeer onfatsoenlijk. ‘Om het instituut van het staatshoofd te beschermen’, heeft de president de vergadering verlaten afgelopen donderdag. Volgens Bouterse is het van hoogste belang dat het morele niveau van het parlement onder alle omstandigheden bewaard en behouden wordt. “De regering betreurt het gebeurde ten zeerste en ik kan u verzekeren dat dit gedrag van bedoeld lid politieke gevolgen zal hebben”, benadrukte het staatshoofd maandag tijdens de algemene politieke beschouwingen in De Nationale Assemblee (DNA). Gajadien zei vorige week donderdag dat de regering er werk van maakt om het volk in armoede te dompelen en dat de president jonge meisjes naar massagesalons stuurt. Ook zou de president een zogenaamd pakkettenbeleid voeren om gewoon ‘gudu pa’ uit te hangen bij de armen. “Het volk wordt uitgekleed, waarbij grote delen van het volk zelfs naar oude kleding zouden vragen”, zei Gajadien toen. Gajadien wees de DNA-voorzitter tijdens een punt van orde erop dat naast het instituut van de president, het parlement ook een instituut is dat beschermd dient te worden. “Het kan niet dat de president hier komt en dreigingen naar welk lid dan ook uit. Dat gebeurt wanneer mensen zwak zijn en hun politieke zwakte wensen te tonen”, zei Gajadien.
‘Mensen die kritiek in het verleden hebben geleverd, hebben dit nooit kunnen navertellen’
Gajadien zegt aan Dagblad Suriname dat de president een hele historie heeft waar verschillende mensen, die kritiek op zijn beleid hebben geleverd, zwaar zijn bedreigd. De situatie is volgens hem zo erg dat deze bedreigde mensen deze zaken nooit hebben kunnen navertellen. De politicus benadrukt dat het staatshoofd met zijn dreigementen problemen niet zal oplossen. Ook zal Bouterse nimmer erin slagen om hem politiek monddood te maken. “Als de president aangeeft dat hij niet oud is om te leren, hopen wij dat hij wel uit zijn fouten in het verleden heeft geleerd. Dreigen en bedreigen lossen geen zaken op. Onze historie leert dat onrecht nooit kan overwinnen van oprechtheid en eerlijkheid. Vandaar dat ik de president als boodschap geef: time will tell! Ik voel mij in ieder geval trots dat ik geen politieke moordenaar ben”, aldus Gajadien.
Uitspraken Gajadien uit handelingen en video’s geschrapt
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons was het eens met het staatshoofd dat er donderdag uitlatingen waren gedaan, maar dat deze uiteindelijk door de spreker waren teruggenomen. Dat betekent volgens haar dat deze uitlatingen uit de handelingen zijn geschrapt en ook uit de online video’s zijn verwijderd. Zij wees Gajadien erop dat het staatshoofd zijn woorden niet zou terugnemen, omdat hij het slechts over politieke gevolgen heeft gehad. “Wij weten dat in de politiek er altijd gesprekken gaande zijn tussen een ieder, ook de oppositie en de president. Wanneer zulke dingen gezegd worden, zijn er dan politieke gevolgen. Ik versta helemaal geen enkele bedreiging daaronder”, aldus de DNA-voorzitter.
‘VHP mogelijk gevaar voor Bouterse en NDP’
Bouterse maakte een toespeling dat iemand uit de VHP achter zijn voorzitter om een gesprek met hem wilde hebben na de verkiezingen. Hij heeft de persoon gevraagd om zich niet ‘als een varken’ te gedragen en zijn voorzitter te bellen. “In geen enkele constellatie zal de NDP in 2020 gesprekken voeren waar dit ‘politieke kuiken’ deel van uitmaakt”, zei het staatshoofd doelende op Gajadien. De VHP’er zegt dat Bouterse zaken verdraait en zich leugenachtig in het parlement heeft gepresenteerd, omdat niemand van zijn fractie, ook hij niet, een ontmoeting met hem wilde hebben. Gajadien zegt dat het opvallend is geweest dat Bouterse tijdens zijn hele betoog getracht heeft de VHP klein te krijgen. Echter zal dit volgens hem niet lukken, omdat de partij met zulke zaken steeds sterker wordt. “Mogelijk vormt de VHP een gevaar voor Bouterse en de NDP. In ieder geval staan wij niet te trappelen om te onderhandelen met wie dan ook. Wij staan te trappelen om het belang van het volk te dienen en niet om persoonlijke belangen als de president”, aldus Gajadien.
FR

error: Kopiëren mag niet!