“Op het ogenblik zijn de ontwikkelingen rond de agrarische sector een beetje stationair”, zegt Wim Baynath, voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta. De prijzen van groente zijn de laatste tijd een beetje gedropt ten opzichte van vorig jaar. De hoge prijs was onder andere te wijten aan de grote droogte, waardoor men niet zoveel kon produceren. Momenteel zijn alle ogen gericht op de lening van de Islamic Development Bank (ISDB), waarbij onder andere ook projecten ten aanzien van de agrarische sector gefinancierd zullen worden. “De hoop is dat wanneer die investeringen plaatsvinden er wat meer ontwikkeling komt in die sector. Boeren kunnen niet zoveel meer inkopen om te kunnen planten. Waar je bijvoorbeeld vroeger voor een bepaald bedrag een zak kunstmest kon kopen, moet je hiervoor meer neertellen of meer zakken kopen. Boeren hebben het geld niet om dit te doen. Hierdoor is er een terugval in het beplanten ontstaan.”
Er zijn boeren die aan kassenteelt doen die op eigen initiatief kassen hebben opgezet. Planten in kassen lukt wel, maar niet met alle gewassen. Kassenteelt is volgens Baynath overigens nog niet de oplossing, omdat er in Suriname behoorlijk veel land is. Komt erbij kijken dat het opzetten van zo een kas behoorlijk wat geld kost. Volgens de coöperatievoorzitter zijn gewassen, zoals peper, boulanger, sopropo, niet zo handig om in een kast geplant te worden. Gaat het echter om groentesoorten als tomaat, paprika en bloemkool, dan zou het wel kunnen. Er zou ook gekeken moeten worden hoe rendabel het is om in een kast gewassen te planten. De voorzitter zegt wel dat het planten in kassen ook voordelen zal hebben. “Gezien de veranderingen die optreden in het klimaat zal je zeker over moeten gaan tot het beplanten in kassen.”
Alle middelen binnen de sector zijn duur. Vandaar dat de grootste uitdaging voor de landbouwer ligt in het financiële. Zo zijn er ook problemen die optreden bij het exporteren van bepaalde gewassen. “Exporteurs krijgen met heel wat barrières te maken op de luchthaven, die opgeheven moeten worden”, zegt Baynath. “Er moet ook een beter prijsbeleid komen. Kortom zijn er heel wat zaken waarnaar de boer uitkijkt.” In dit kader zegt de voorzitter blij te zijn met de oprichting van de Federatie van Surinaamse Agrariërs. De federatie is een overkoepelend orgaan dat onder andere is opgericht om al deze zaken aan de overheid door te geven. “Binnen de federatie zijn alle sectoren waaronder rijst, groente, visserij en de kipsector vertegenwoordigd. Als steeds een organisatie of individu naar de overheid stapt, kan dat voor wanorde zorgen. Je moet een overkoepelend orgaan hebben”, aldus coöperatievoorzitter Wim Baynath. De federatie heeft laatstelijk een MOU getekend met het ministerie van LVV. Het ligt in de bedoeling dat men gezamenlijk gaat werken aan beleid. Het is een hele positieve ontwikkeling dat er een samenwerking komt tussen de sector en het ministerie zelf.