Scholen hebben te maken met overvolle klassen. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) heeft als regel 40 leerlingen in één klas. De klassen worden deels groot gehouden vanwege gebrek aan financiële middelen en nu ook de bezuiniging. Er kunnen op het moment vanwege de crisis en andere tekortkomingen geen scholen of klaslokalen bijgebouwd worden. Om het probleem enigszins tegen te gaan, kunnen scholen met overvolle klassen een hulpkracht aanvragen bij het Minowc.
Bijzonder onderwijs buitengewoon getroffen
Overvolle klassen, 40 leerlingen in één klas, zijn volgens onderwijskundige Soenderpersad Hanoeman onverantwoord. De Stichting Scholengemeenschap Arya Dewaker waar hij betrokken is, kan daarvan meepraten. “De regel dat er 40 leerlingen in een klas moeten, treft de scholen van het bijzonder onderwijs buitengewoon. Het onderwijs krijgt leerkrachten toegewezen op de grondslag van 40 leerling – 1 leerkracht. Mocht er in een klas 39 leerlingen zitten, dan stuurt het ministerie al gauw een leerling om het aan te vullen. De overheid doet er goed aan maatregelen te treffen om de overvolle klassen tegen te gaan en een lager maximum te stellen aan het aantal leerlingen per klas.”
De klassengrootte zorgt voor onbevredigende schoolprestatie
De problemen die gepaard gaan met een overvolle klas zijn talrijk, de hitte neemt toe, er is veel afleiding voor de leerkracht en leerling. In zo een werkklimaat is het moeilijk concentreren. De aandacht verdelen over 40 leerlingen put de leerkracht uit. De pupillen krijgen onvoldoende individuele aandacht. “De klassengrootte zoals die nu geldt, zorgt voor onbevredigende schoolresultaten, doet het onderwijs nog meer kwakkelen en in het verlengde daarvan remt het de ontwikkeling in het land”, aldus Hanoeman.