Suriname is in een levensgevaarlijke situatie beland

Curtis Hofwijks van We zijn Moe (foto: Regilio Derby)
Curtis Hofwijks van We zijn Moe (foto: Regilio Derby)
Volgens Curtis Hofwijks van de protestbeweging ‘We zij Moe’ gaat het bundelen van het volk tegen slecht bestuur moeilijk. De vakbeweging is verdeeld. Politieke partijen zitten niet op één lijn. Het bedrijfsleven probeert zichzelf te redden. Vooruitgang zal afhangen van hoe goed de samenleving kan samenwerken om beter te eisen van de regering.
Personen rond Bouterse niet te vertrouwen
Sital spreekt in militaire termen. Wanneer de aanval gepleegd moet worden, is het aanpakken geblazen. ‘Dan is het geen tijd meer om na te gaan of je gesp goed vastzit, of je genoeg patronen hebt. Nee, dan is het tijd voor action. Suriname is in een levensgevaarlijke situatie beland. De richting waarin de regering koerst, belooft niet veel goeds. De machthebbers zijn hoogst onbetrouwbaar. Ze zijn dieven. Ze zijn bekend en berucht. Suriname kan niet blijven filosoferen. Het is nu geen tijd van rust, rust, rust. Als er geen nationale actie gevoerd wordt tegen de groep rovers met al hun manipulaties en manoeuvres die via alle instituties gepleegd worden, waaronder ook De Nationale Assemblee, zal wat ons staat te wachten niet mooi zijn.’
Oppositie moet consequent zijn
Het panellid Sital vindt dat het kwaad gestructureerd plaatsvindt. ‘Er zou een sturingsmechanisme aan het werk zijn die de negatieve zaken bewerkstelligt. De mensen zijn te rustig. Ze zijn niet constructief. Het kan niet dat het zo verkeerd gaat in het land en iedereen blijft kalm.” De aanwezigen spraken met bevreemding over het feit dat de regering een roversbende wordt genoemd door de oppositie. Dat de regering weg moet, maar met de president wordt gepraat over samenwerken. Gesteld werd dat de oppositie consequent moet zijn. Het vertrouwen dat de samenleving niet meer heeft in de regering moet niet in een grijs vlak van soms voor en soms tegen gebracht worden.
Integere en intellectuele omwenteling
Inleider Mathoera die op persoonlijke titel sprak, kon meegaan met deze stelling. Wat er nu in Suriname gebeurt, moet onder geen beding geaccepteerd worden. “Vriendelijk en populair zijn betekent niet dat je geschikt bent, dat je over voldoende ethiek beschikt om de job te doen.” Zij riep op tot integere en intellectuele omwenteling in Suriname.

error: Kopiëren mag niet!