HI bezig exportproblemen op te lossen

Om de economie op te krikken, hebben diverse actoren als oplossing aangegeven om de export landelijk te verhogen om zodoende meer deviezen te genereren. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Diverse ondernemingen (zoals Rudisa, CIC, Margarine en Vettenfabriek en Doksenclub) ondervinden obstakels bij het exporteren van producten. Het Caricom-verdrag met de Caribbean Single Market and Economy was bedoeld om het goederenverkeer tussen de Caricom landen te vergemakkelijken, echter lijkt deze opvatting in de praktijk niet het geval te zijn, doordat er desondanks belemmeringen worden geconstateerd door Surinaamse exporteurs. Dagblad Suriname sprak in dit kader met parlementariër Nurmohamed Riad, tevens lid van de vaste commissie Handel en Industrie.
“Het ministerie van Handel en Industrie (HI) heeft met spoed een wet ingediend in De Nationale Assemblee (DNA) omtrent dit probleem. Het betreft een wet met betrekking tot keuringsvoorschriften en controle van de export van vleesproducten. Wij trachten om deze wet zo spoedig mogelijk af te handelen.” Volgens de parlementariër is het vanzelfsprekend dat het importerend land eisen stelt aan de producten, zoals onder andere de hygiëne en veiligheid. Hiervoor is wetgeving noodzakelijk. “De Caricom-landen moeten beseffen dat er afspraken zijn gemaakt. Sommige Caricom-landen willen wel dat de Surinaamse producten afgenomen moeten worden. Men voldoet wel aan alle standaarden, vooral Trinidad & Tabago heeft een goede wetgeving.” Nurmohamed deelt mee dat het ministerie van HI zich bewust is over de belemmeringen, die men ervaart bij het exporteren naar Caricom-landen. “De minister van HI heeft een stapel wetten die ingediend zal worden in de DNA.” Enkele zijn reeds ingediend en worden behandeld in de DNA. Ook het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft plannen om de exportsector te ondersteunen/stimuleren. “Zo zal LVV een aantal laboratoria opzetten, omdat voedselveiligheid enorm belangrijk is, evenals certificering van bedrijven. Zo zal er controle van de landbouw-, veeteelt- en visserijproducten plaatsvinden.”
De parlementariër merkt op dat er voor het exporteren diverse eisen gesteld worden. Wanneer er echter goederen in Suriname binnenkomen, is er geen sprake van strenge controle. “Onlangs is er een artikel verschenen waarbij men aangaf dat de kippen die uit Amerika geïmporteerd worden, dumpkippen zijn. Suriname heeft geen wet- en regelgeving die bepalen of wij zulke kip(delen) mogen importeren.” Niet alleen de export verdient aandacht, maar ook de import.

error: Kopiëren mag niet!