De prijzen in de supermarkten hadden in de afgelopen periode een wat dalende trend aangenomen. Vele importeurs waren als gevolg van de dalende koers in de positie om hun prijzen omlaag aan te passen. Prijzen van basisconsumptiegoederen als aardappelen, uien, blom en dergelijke vertoonden een significante daling. Radjen Ramsoedit van Combe Markt geeft aan dat een dalende koers uiteindelijk zal leiden tot het nog verder aanpassen van de prijs. Ramsoedit vult er direct bij aan dat de importen van Suriname in de afgelopen periode met zeker 40% zijn afgenomen. Zo ook zijn de verkopen afgenomen. Dit betekent dat importeurs minder valuta nodig hebben, gezien zij niet zoveel meer hoeven te importeren. Uiteindelijk spreekt deze situatie ook van een minder zware druk op de valutamarkt vanuit de importzijde.
Herstel van de koers zal natuurlijk vanwege de nu weer stijgende koers niet lang stand houden. Andere handelaren zijn al wat sceptischer over de richting van de koers. De meeste handelaren richten zich nu op het importeren van broodnodige producten. “Wij importeren niet meer 10 merken bruine bonen. Alleen wat gangbaar is, wordt gehaald. Dit, zeker vanwege het feit dat onze producten aan vervaldata onderhevig zijn. Wij zijn ook bang. Wat als onze producten niet verkocht worden?”, stelt een andere handelaar.
Deze strategie is behalve aan de koers, ook aan het inkoopgedrag van de consument te danken. Consumenten zijn op hun beurt niet in staat om alle importproducten te kopen. “Je ziet een heel duidelijke verandering in het consumentengedrag. Vroeger zag je mensen met supermarktkarretjes winkelen. Nu zie je de mensen echt met de kleine trekkarretjes en/of winkelmandjes winkelen. Men koopt niet eens een derde van wat men in het verleden kocht”, aldus Ramsoedit.
Kavish Ganesh