De Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) staat op dit moment in een fase van transitie naar een duurzaam ingericht professioneel kennisinstituut. De Adekus wil nu op een veel grotere schaal kennis produceren. Deze kennis dient in haar kern ok relevant te zijn voor de samenleving. De aanzetten hiervoor worden volgens het bestuur al gepleegd. Na vele bestuurssamenstellingen, met een sterk politieke signatuur, is er volgens bestuursvoorzitter Jack Menke een iets meer technisch bestuur, met een sterk professionele signatuur ingesteld. In zijn dies verslag ging de voorzitter in op de toekomstdoelen van de universiteit.
Nieuwe faculteit
De Adekus telt tot nog toe 5 faculteiten (Medische Wetenschappen, Technologische Wetenschappen, Maatschappijwetenschappen, Humaniora, Wis- en Natuurkundige Wetenschappen). De voorzitter proclameerde per 1 november 2016 de Faculteit der Juridische Wetenschappen. Deze faculteit zal op 1 januari 2017 operationeel zijn. De juridische faculteit heeft het grootste aantal studenten van 750 bachelor- en masteropleidingen (BaMa). De Adekus telt 21 reguliere bachelor- en 5 reguliere masteropleidingen. Daarnaast zijn er 15 niet reguliere masteropleidingen, waarvan de meeste zijn ondergebracht bij het Instituut for Graduate Studies and Research.
Het studentenaantal bleef na de inschrijvingen in 2016 rond de 4000. Het personeelsbestand is 864 in 2016, waarvan 453 fulltime en parttime wetenschappers zijn. Van de 453 wetenschappers zijn 63 gepromoveerd. Er is een sterke groei van het aantal wetenschappers in het promotietraject. Echter is er ook een vergrijzing te noteren bij deze bestaande groep gepromoveerden.
Onderwijs op behoefte afstemmen
Volgens Menke zal er in de komende periode vooral worden gewerkt aan het toespitsen van het onderwijs op de behoefte. Hierin is van belang de samenwerking met lokale en buitenlandse instituten. Zeker de studiemogelijkheden in het buitenland zullen naar zijn oordeel beter moeten worden benut. Dit zal worden bereikt door een verhoogde en gerichte promotie van studiemogelijkheden voor studenten in de regio, en intensieve samenwerking met partnerorganisaties. Vooral de Zuid-Zuid samenwerking werd door Menke benadrukt.
De Adekus had voor het jaar 2016 een begroting ingediend van SRD 151 miljoen. De door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur goedgekeurde begroting bedraagt SRD 62 miljoen (een tekort van 59%). De grootste drijver van de kosten is nog steeds het personeel. Hierop is er vervolgens een suppletoire begroting ingediend, waar er nog geen reactie op is gekomen. De universiteit zal volgens Menke nu werken aan haar management, om zodoende ook richting de opvoering van haar verdiencapaciteit te koersen.
Kavish Ganesh