Rusland: ‘Stabiliteit zoek bij regering’

“De stabiliteit is zoek bij de regering”, constateert NPS-fractieleider Gregory Rusland. De parlementariër zegt aan Dagblad Suriname dat het land momenteel een situatie meemaakt waar er onzekerheid is in alle sectoren. Een schoon voorbeeld volgens hem is de situatie van de valutamarkt waar de kloof tussen de Surinaamse dollar en de Amerikaanse dollar reeds een tijdje groter wordt en handelaren zich geen raad meer weten. Volgens de politicus is het opvallend dat prijzen in de winkels met de koersstijging automatisch de lucht in gaan, maar bij de koersdaling echter helemaal niet veranderen. “Dit komt, omdat de mensen niet kunnen plannen”, stelt het DNA-lid. De indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is verder omhoog gegaan. De koers voor de USD is van SRD 6,95 nu naar SRD 7,10. De straatkoers is boven de SRD 7,30. Rusland benadrukt dat het dezelfde NDP was die in de periode voor 2010 de straat was opgegaan en de NPS en haar partners had uitgelachen toen zij het woord ‘stabiliteit’ in de mond namen. “Wij hadden toen wel echte stabiliteit gebracht waarbij mensen weer hun woning en transport konden kopen. Vandaag de dag zien wij dat mensen problemen hebben om zelfs voeding op tafel te leggen.” Volgens de politicus is dit een grote uitdaging voor de regering die volgens hem de hoofdoorzaak is van de huidige financiële crisis in het land. “Laten wij duidelijk zijn: wij hoefden niet in deze situatie te zijn als men op een verantwoorde manier was omgegaan met de middelen van de staat in de periode 2010-2015 en men ervoor had gezorgd dat men prudent beleid had gevoerd bij de Centrale Bank van Suriname. Nu zitten wij in de problemen en moet de regering, die mandaat heeft gehad voor nog 5 jaren, er iets aan doen om de zaken onder controle te brengen. Het komt erop neer dat de regering nationaal moet zorgen voor stabiliteit”, aldus Rusland.
Bevolking krijgt enorme klappen regering
Ingaande gisteren heeft de regering besloten dat de brandstofprijzen met SRD 25 cent bij SOL aan te passen. Rusland vindt dat de verschillende inningen met betrekking tot brandstofheffingen nu te onoverzichtelijk worden. “Toen wij in 2005 als Nieuw Front genoodzaakt waren de brandstofprijzen aan te passen, hebben wij een aantal zaken ineen gebracht. Zo werd binnen de government take ook de rij- en voertuigenbelasting meegenomen, waardoor deze vorm van belastingen werd afgeschaft. Toen werd onder leiding van NDP-voorzitter Desi Bouterse enorme protesten gevoerd om aan te geven dat de prijsverhogingen toen voor verdere verarming van het volk zouden zorgen. De regering moest volgens de NDP-voorzitter zelfs vertrekken als zij de prijzen niet omlaag kon brengen. Echter merkten wij in 2010 dat geen enkele van deze prijzen zijn teruggebracht, maar juist zijn verhoogd”, zegt de NPS-voorzitter. Volgens de parlementariër is het opvallend dat de regering componenten als de rij- en voertuigenbelasting, die reeds geïncorporeerd zijn in de government take, wederom wil losrukken en apart weer op het bord van de bevolking wil leggen. “De bevolking krijgt nu enorme klappen van de maatregelen van deze regering. Wij moeten er alles nu aan doen om niet te verzuipen”, aldus Rusland.
Brandstofprijs te hoog
Rusland vindt dat de nieuwe brandstofprijzen in relatie met de internationale olieprijzen te hoog zijn. “De olieprijs is nu juist wereldwijd bijzonder laag. Als wij dit vergelijken met de prijs van olie in onze periode, was de prijs internationaal veel hoger. Toch hebben mensen deze bedragen nooit aan de pomp hoeven te betalen”, aldus Rusland. De prijs van brandstof ligt vanaf 2011 boven de SRD 4 en is de regering ondanks een Petrocaribe deal er niet in geslaagd de brandstofprijzen laag te houden. In augustus werden de brandstofprijzen aangepast aan de huidige douanekoers. Voor diesel werd vanaf toen SRD 4.45 per liter betaald en voor gasoline zonder additieven SRD 4.90 per liter. De pompprijs voor gasoline zonder additieven was daarvoor SRD 4,68, een verhoging van SRD 22 cent dus. Diesel ging met SRD 40 cent per liter de lucht in bij GOW2. Bij SOL kostte een liter diesel daarvoor SRD 4,23. Op de avond van 31 augustus 2015 heeft Raad van Ministers besloten dat er per 1 september 2015 een ‘solidariteitsheffing’ van SRD 0,40 zou worden gevraagd op de prijs per liter benzine en diesel. Het ging om een ‘solidariteitsheffing’ die naast de reeds bestaande ‘government take’ was bijgevoerd. De ‘take’ voor ongelode gasoline was SRD 1,6722, ongelode gasoline met additieven SRD 1,7157 en diesel SRD 1,5968. Het gaat nu om een totaal bedrag van meer dan SRD 2.
FR

error: Kopiëren mag niet!