DIVĀLI voor iedereen

Dipāvli of divāli: licht, diyālies, zoetigheid, rijkdom; het oppervlakkig beeld van Divāli. Ik zal zonder limitatief te zijn een aantal aspecten bespreken om de generale essentie, waardoor deze hoogtijdag die voor iedereen bestemd is, ongeacht de cultuur of religie, te belichten. Zoals in eerdere artikelen reeds is aangegeven, is het Hindoeïsme monotheïstisch, dus kennen de hindoes alleen één Schepper. Rām, Krishnā, Durgā en Lakshmi zijn niet verschillende goden, maar hoedanigheden van één zelfde God. De basisgedachte is dat alles wat wij hebben, ons gegeven is door God. Tijdens Dipāvli wordt de Almachtige dank gezegd voor vooral de belangrijke aspecten van het leven zoals gezondheid, intellect, geld, auto, huis etc.
Lakshmi-ma
Bij de Sanātan Dharm is de Goddelijke manifestatie Lakshmi, gepersonifieerd als een prachtige, glimlachende vrouw met een licht goudkleurige huid, zwart haar dat in golven op haar rug valt, in een hand een lotusbloem, soms met vier armen en staand of zittend op een lotusbloem. Bij de Ārya Samāj is er geen beeltenis, maar de boodschap is dezelfde. Voor welvaart en welzijn is geluk, gezondheid, intellect en materiële rijkdom zoals geld noodzakelijk. De onafgebroken stroom van gouden munten uit een van de handen van Lakshmima, benadrukt dat materiële rijkdom door God wordt verschaft.
Lotusbloem
De lotusplant wortelt in de modder, maar bloeit boven water en staat voor spirituele perfectie, vrede, voorspoed, geluk, eliminatie van tegenspoed. Terwijl de lotus in de modder groeit, heeft de modder geen vat op de schoonheid van de bloem. Ook de vijver vol met water kan haar niet weken. Tevens glijden waterdruppels af van de lotusbladeren zonder deze te deren. De lotusbloem is de mens. De modder is de leefwereld met al de aardse positieve en negatieve aspecten. Het water om de stengel van de bloem staat voor de aardse geneugten, de aantrekkelijkheden. Zoals de bloem boven het water tot bloei komt, zo moet men zich verheffen, boven de verleidingen van de wereld staan en spiritueel bloeien. En zoals de waterdruppels van de bladeren afglijden, niet in de bladeren en stengel dringen, niet aan de bladeren gehecht blijven, zo moet men van het aardse genieten. Niet eraan gebonden, gehecht raken maar deze na het genieten van zich laten afglijden, zodat indien de genotsmiddelen niet of minder beschikbaar zijn, zoals nu het geval is, het gemis minder pijnlijk is. Het niet beroerd zijn door water en modder staat ook voor de objectiviteit, de onpartijdigheid die de materiële wereld overstijgt.
Iemand op een lotus plaatsen staat dus voor transcendentie, voor verhevenheid. Ook staat de lotus voor de baarmoeder, weergevende dat wedergeboorte en herschepping van het universum, afhankelijk zijn van de Almachtige.
Vijf dagen
Bij Dipāvli, ook wel nieuwjaarsviering, wordt dus God dank geheten voor al de levensaspecten zoals materiële – en immateriële genoegens en wordt gebeden voor geluk in het leven.
Door het omvangrijke karakter van Dipāvli wordt dit in vijf dagen (soms zes) gevierd.
Bij nieuwe maan, āmāwash, is het de donkerste nacht en wordt op deze dag Dipāvli gecelebreerd, omdat hierna de lichte periode aanvangt waarbij de maan in vijftien dagen groeit tot de volle maan, de purnimā. De donkere periode symboliseert de negatieve eigenschappen in en om ons, zoals jaloezie, bedrog, nijd, hoogmoed, hartstocht, onwetendheid, woede en lust.
Symbolisch vindt dus op de avond van de nieuwe maan de overwinning op het negatieve plaats en begint de periode van het licht in het leven.
Twee dagen voor Dipāvli, is Dhan Teras of Dhanvantrie Triyodashie. Op deze dag staan de bestendiging van de materiële rijkdommen en lichamelijke- en geestelijke gesteldheid centraal. Vooral zakenlieden bidden op deze dag intens tot Lakshmima. Dhanvantatrie, de goddelijke manifestatie voor de geneeskunde, te vergelijken met Hygieia de Griekse godin van gezondheid en hygiëne, wordt vereerd. Ook wordt de Yamdiep aangemaakt om God te verzoeken de dood zo lang mogelijk weg te houden van het gezin. Velen maken van oudsher de Yamdiep op de avond vóór Dipāvli aan.
De dag vòòr Dipāvli is Narak Chaturdasie, speciaal gewijd aan de vernietiging van al het kwaad van buiten, gepersonifieerd door de demon Narkāsur die gedood werd door Shree Krishna.
De dag na Dipāvli is Gobardhanpuja. Op foto’s zien wij dat Shree Krishna de berg Gobardhan op zijn pinkvinger dragend, de gelovigen gedurende zeven dagen en nachten beschermt tegen zware regenval. Deze zware regenval is al het kwaad dat van buitenaf op ons neerkomt. De berg is het beschermingsschild van devotie en door het dragen van de Gobardhanberg enkel op zijn pink, laat God zien dat het beschermen van zijn volgelingen een peulenschil is. Op deze dag wordt dus voor extra bescherming gevraagd tegen het kwaad en de Almachtige hiervoor dank gezegd.
Op de tweede dag na Dipāvli is Bhāi Duj (vrij onbekend). Op deze dag vieren de broers en zusters hun relatie en beloven elkaar dat zij nimmer deze zullen verloochenen. De broer als beschermer van de zus wordt extra in het zonnetje gezet. Hierbij is er een duidelijk de overeenkomst met Rakshābandhan. Eigenlijk is Rakshābandhan niet alleen voor de broer-zusrelatie bestemd, maar voor iedereen. Op deze dag bonden vroeger de pandits een rakshasutra, een ingezegend beschermingskoord, om de pols van alle gelovigen. Feitelijk is dus de vijfde dag van Dipāvli, de Bhāi Duj, de dag bij uitstek voor de broer/ zus relatie, terwijl de rakshābandhandag zoals u die kent, een algemene rakshādag (beschermingsdag) is.
Resume. Dag 1. Dhan Teras voor bevordering van rijkdommen en geneeskunde en zolang mogelijke bescherming tegen de dood. Dag 2. Narakchaturdashie voor vernietiging van al het kwaad van buitenaf Dag 3. Dipāvli, om u naar de juiste levensweg te leiden waarbij vooral al de innerlijke negatieve eigenschappen moeten worden vernietigd. Dag 4. Gobardhanpuja ter bescherming van al het kwaad van buitenaf. Dag 5. Bhāi Duj: verering broer/zusrelatie.
Zoals blijkt is dus Dipāvli voor iedereen, hindoe, christen, jood, moslim, boeddhist enz. en ook voor de atheïst.

Pt. drs. R.P.Sitaldin (hindupriester/bedrijfseconoom/filosoof)
Reacties: [email protected]

error: Kopiëren mag niet!