Algemeen Crematieoord Uitkijk overgedragen aan gemeenschap Saramacca

Algemeen Crematieoord Uitkijk overgedragen aan    gemeenschap Saramacca 3
Algemeen Crematieoord Uitkijk overgedragen aan    gemeenschap Saramacca 1
Algemeen Crematieoord Uitkijk overgedragen aan    gemeenschap Saramacca 2De Stichting Nationale Uitvaartoorden Suriname heeft een mijlpaal in het district Saramacca bereikt. De stichting heeft gisteren het ‘Algemeen Crematieoord Uitkijk’ opgeleverd en overgedragen aan de gemeenschap van Saramacca. Het Commissariaat Saramacca, het BOG, het Nimos, en de procureur-generaal hebben allemaal hun brieven van geen bezwaar verstrekt aan de stichting voor het uitoefenen van de crematies op het oord. Uitvaartbedrijven zijn sinds 28 oktober in de gelegenheid om ook Saramacca aan te doen voor crematies.
Met Nickerie en Wanica (Weg naar Zee) telt Suriname nu 3 crematieoorden. Per dag kan op het crematieoord 4 lijken worden gecremeerd. Het crematieoord beschikt over een eigen aula, die ongeveer 300 mensen kan herbergen, een eigen beheerderswoning, toiletgroepen, parkeerplaats en een steiger van waar men richting de monding van de Saramaccarivier kan varen om de laatste rituelen te verrichten. De opzet van het oord heeft de stichting bijkans SRD 2 miljoen gekost. De middelen (donaties) kwamen uit de samenleving. De overheid heeft in het begin haar medewerking verleend, terwijl de stichting gaandeweg op eigen houtje zaken moest doen. De grootste tijd en geldconsumptie kwam door de aanleg van de weg van bijkans 2.5 km.
“Tot nu toe is alles kant en klaar. Gaandeweg zullen wij kijken wat moet worden aangepakt. Ik mag trots zijn dat de gemeenschap de gelden heeft gegeven. Ook mogen wij trots zijn dat wij geen schulden hebben”, stelt stichtingsvoorzitter Shabier Izaak. Het oord is gevestigd aan het einde van de Shabier Izaakweg, aan de rechteroever van de Saramaccarivier (dichtbij de Jarikabakreek). De bouw van het oord is in het eerste kwartaal van 2015 gestart. De stichting heeft geen behoefte gemeten in het district. Echter heeft men de gevolgen van het tijdelijk uitvallen van het crematieoord te Weg naar Zee gezien. Dat was de bron van motivatie om dit project uit te voeren.

error: Kopiëren mag niet!