Oosterling: “Cobo moet excuses aanbieden aan SWM”

Marlon Oosterling toont met wat buizen de situatie (foto: Anil Ramkumar)
Marlon Oosterling toont met wat buizen de situatie (foto: Anil Ramkumar)
Op dinsdag jongstleden heeft de NV Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) een persconferentie belegd, naar aanleiding van een onlangs verschenen bericht met als kop ‘Grote nyang wordt gemaakt bij SWM’. Hiermee tracht men de indruk te wekken dat SWM moedwillig buizen zou importeren uit Nederland, terwijl deze bij een lokale onderneming goedkoper kan worden afgenomen. Marlon oosterling, is sedert januari 2016 actief als directeur van SWM. Voorheen was hij verbonden aan de Dienst Watervoorziening (DWV) van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Oosterling heeft sinds zijn aantreden vele knelpunten waargenomen die momenteel de nodige aandacht krijgen. Zo was er sprake van een onderhoudsachterstand. SWM heeft 16 gebieden van de DWV overgenomen om de watervoorziening in deze gebieden te realiseren. Door de droge tijd en het feit dat er meer mensen in het district Commewijne zijn gaan wonen, is er een situatie ontstaan waarbij er een tekort aan water is geconstateerd. De regering heeft gemeend om de Belgen de oppervlakte waterstation ten uitvoer te laten brengen, zodat er in het komend jaar (2017) een aanvang gemaakt kan worden. Het proces om dit tot stand te brengen heeft veel tijd in beslag genomen.
Perikelen rond Cobo
SWM wordt verweten dat zij geen gebruik maakt van de diensten die in Suriname te verkrijgen zijn op het gebied van het vervaardigen van buizen en dat zij buizen speciaal importeert uit Nederland. Dit werd door de directeur van Cobo tijdens een lezing van de Vereniging van Economisten in Suriname aangehaald. Ook heeft men uitlatingen gedaan dat men financiële middelen bij SWM heeft verduisterd. Oosterling is de mening toegedaan dat de Surinaamse leveranciers van buizen hun producten voor een veel hoger tarief verkopen ten opzichte van de buitenlandse leveranciers. Ook laat de kwaliteit van de Surinaamse leveranciers van buizen veel te wensen over.
Men stelt steeds de vraag waarom SWM de buizen van Cobo niet afneemt. Ook hoort men vaak: A directeur foe SWM de wan fufur mang. “Niets is minder waar”. Oosterling deelde mee dat hij tijdens zijn ambt bij DWV door de directeur van Cobo werd benaderd, waardoor hij een bezoekje heeft gebracht aan het bedrijf. “Ik heb een rondleiding gehad en ik was wild enthousiast, waardoor ik Cobo zelf begon te promoten”. Echter bleek de kwaliteit van de buizen niet wat het wezen moet. Wanneer zwaar materieel en dergelijke vervoerd worden op de wegen, ontstaan er lekkages aan de buizen. “Zo waren de buizen erg zacht”. Oosterling heeft dit ook kenbaar gemaakt aan de directeur van Cobo, waardoor de kwaliteit van de buizen aanzienlijk verbeterd werd. “Cobo maakt doorgaans uitsluitend witte buizen in vergelijking met andere bedrijven”. Tijdens de persconferentie heeft de directeur de kwaliteit van de buizen laten zien. Oosterling vindt dat bij dergelijke problemen door middel van communicatie tot een gezamenlijke oplossing gewerkt kan worden. “Ik heb geen problemen met Cobo, echter moeten we het zakelijk houden in plaats van onwaarheden verkondigen. Dit is pijnlijk. Cobo moet zijn excuses aanbieden aan SWM, anders komt hij SWM niet meer binnen”, aldus Oosterling.
Contractors
De directeur gaf aan dat er momenteel twee contractors zijn die water distribueren, waarvan één al sedert twee jaren niet is uitbetaald. Vrijdag jongstleden heeft de regering een deel van het geld betaald aan deze contractor. Een watertruck kan ongeveer 12 tot 13 kuub water vervoeren. Hierdoor kunnen slecht 4 personen geholpen worden aan water. Dit betekent dat de watertransporteurs meerdere keren moeten rijden om de bewoners van water te voorzien. Om dit te bewerkstelligen zijn er ongeveer 15 watertrucks ingezet.
Betalingsprobleem
Een ander knelpunt is het betalingsprobleem. Indertijd betaalde men SRD 17,50 voor het transporteren van water. Echter kon men niet een ieder helpen. Twee jaren geleden heeft Oosterling een voorstel gedaan aan de regering om de bewoners van Commewijne van gratis water te voorzien. De dienst Watervoorziening heeft indertijd gratis water gedistribueerd naar de diverse wijken. Ook hiermee kon niet een ieder geholpen worden. Op maandagavond jongstleden hebben de bewoners van Commewijne actie gevoerd tegen SWM. Zo hebben zij de wegen gebarricadeerd. “Toen ik ze gratis water heb gegeven, hebben ze de wegen niet gebarricadeerd”, zegt Oosterling. Mariënburg heeft trekkers met 30 kuub water gekregen om de kelders te vullen. Er werd indertijd ook kosteloos erfkranen geplaats op Mariënburg. De prijzen van brandstof, waterpomp en de betalingen aan watertransporteurs door de regering, hebben erin geresulteerd dat de tarieven zijn gestegen. Volgens Oosterling heeft SWM ook kosten die verhaald moeten worden. “We hebben ook geld nodig. Echter doet de overheid ook moeilijk, omdat zij in een precaire situatie terecht zijn gekomen. Daarom moeten wij ook zelf nagaan hoe wij aan de financiële middelen kunnen komen. Zo gaan wij in de toekomst ook huisinstallaties verrichten. Hiertoe hebben wij altijd het recht gehad”. De directeur tracht om de kosten zo minimaal mogelijk te houden. Zo was er een tarief vastgesteld van SRD 150 om SRD 220. De bewoners van Tamanredjo, De Hulp en Stolkertsijver betaalden SRD 220 voor de watertransportkosten. SWM heeft dit tarief verlaagd naar SRD 90. Voor Meerzorg en Peperpot is het tarief vastgesteld op SRD 60. De scholen en mensen die de watertransportkosten niet kunnen betalen en dit kunnen aantonen, is er een aparte regeling getroffen. “De overheid gaat niet toestaan dat men langsrijdt en mensen geen water krijgen. Echter maakt men hiervan een commotie. Als men SRD 17,50 heeft betaald bij de dienst drinkwatervoorziening, gaat men het water krijgen voor dit bedrag. SWM zal deze groep niet verplichten om SRD 60 of SRD 90 te betalen, omdat ze eenmaal betaald hebben”, aldus Oosterling. De directeur betreurt het incident dat zich heeft voorgedaan gisteravond in Commewijne. Dat de bewoners gisteravond over het water hebben kunnen beschikken komt niet door het voeren van actie. Er was reeds gepland om water te leveren. “Als we gezamenlijk werken aan dit probleem, zal iedereen water krijgen. We hebben een achterstand, maar we gaan dit oplossen. Echter, als men met vuil zal gooien en de weg zal barricaderen, zal men geen water krijgen”.

error: Kopiëren mag niet!