Gewelddadige rovers krijgen zware straffen opgelegd

Kantonrechter Ingrid Lachitjaran veroordeelde de verdachten Danny Esajas en Dhiradjkoemar Mathoera respectievelijk tot een celstraf van negen jaar en acht jaar met aftrek. Dit vonnis is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De twee overige verdachten Regillio P. en Roche D., die gedurende het strafproces voorlopig in vrijheid waren gesteld, werden van de gehele tenlastelegging vrijgesproken. Deze verdachten worden verweten op 28 april 2015 een brute beroving te hebben gepleegd ten nadele van ene Jethoe.
In deze zaak had de vervolging verschillende strafvoorstellen gedaan. Tegen de verdachte Esajas had zij negen jaar celstraf geëist. Mathoera hoorde een straf van acht jaar met aftrek tegen zich eisen. Regillio en Roche hoorden elk een straf respectievelijk van zes jaar en vier jaar tegen zich eisen. Daarnaast had het OM ook hun gevangenneming gevraagd. De rechter heeft beide vanwege gebrek aan bewijs vrijgesproken. Op die bewuste dag van de beroving belde Mathoera met de benadeelde, die een neef van hem is. Hij ging op bezoek bij de benadeelde. Kort daarna was Esajas, gewapend met een houwer en een vuistvuurwapen, in de woning binnengestapt. Hij kapte de benadeelde bij binnenkomst en gaf hem dreigend te kennen dat de benadeelde hem cocaïne en geld moest overhandigen.
De verdachten Mathoera en Esajas hebben erge vormen van mishandeling toegepast, zei de vervolging. Mathoera had de broek van zijn neef gezakt om Esajas de gelegenheid te geven peper voor het geslachtsdeel van Jethoe te smeren. Daarnaast werd de peper ook in zijn ogen gezet. Tijdens deze beroving was de benadeelde aantal keren bedreigd met de dood. De dienstvrouw van de benadeelde had de beroving meegemaakt. Zij is een belangrijke ooggetuige en werd ook gehoord in deze zaak. Op de vorige zitting had zij haar verklaringen gestaafd. Zij heeft de verdachte Mathoera en Esajas positief herkend. De verdachte Esajas had haar op intieme delen van haar lichaam betast. Dit feit achtte de rechter wettig en overtuigend bewezen tegen Esajas en veroordeelde hem en Mathoera conform de eis.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!