Aivara Pinas bestgeslaagde ziekenverzorger

COVAB levert 79 ziekenverzorgers afHet Elsje Finck-Sanichar College (EFS) Covab heeft haar diploma-uitreiking gedaan aan 79 afgestudeerden van de basisopleiding ziekenverzorging. Er hebben in totaal 83 kandidaten meegedaan aan het examen. De afgestudeerden zijn zowel in Paramaribo als in Nickerie opgeleid. Het betreft 63 studenten in Paramaribo en 16 studenten in Nickerie. Elke afgestudeerde beschikt over een beroepscode, waarin alle noodzakelijke informatie met betrekking tot het uitoefenen van het beroep is opgenomen. Zo is één van de belangrijkste factoren binnen de beroepscode de ethische beroepsbeoefening van de zorgverleners.
Pinas Aivara Shaserey, bestgeslaagde van het collegejaar 2015-2016, heeft haar opleiding in Paramaribo afgerond. Haar gemiddeld modulecijfer is een 9,6 en haar praktijkexamencijfer is een 8. Covab beschrijft de best geslaagde als iemand die respectvol, assertief, integer, sociaal, collegiaal en hulpvaardig is. Daarnaast staat ze altijd open voor kritiek en is erg betrokken bij groepsactiviteiten. Doordat ze zich houdt aan de gemaakte afspraken, heeft ze haar opdrachten altijd op tijd af. De ziekenverzorging is een driejarige opleiding, die aangeboden is aan de hand van het modulair onderwijsconcept, waarin zowel het beroepsgerichte als de ondersteunende kennis zijn opgenomen. De opleiding Ziekenverzorging van Covab is zowel in Paramaribo als in Nickerie van start gegaan in maart 2013.
De gediplomeerde zorgverleners kunnen thans volgens de nieuwe kwalificatiestructuur doorstromen in het tweede leerjaar van de 3-jarige MBO-verpleegkunde opleiding. Aan het eind van het tweede leerjaar kunnen de studenten een keus maken uit de differentiaties: klinische zorg, psychiatrische zorg en maatschappelijke gezondheidszorg. Ook zijn er specialistische en hbo-opleidingen mogelijk, zoals onder andere hbo management en hbo lerarenopleiding.
Volgens A. Wallerlei, directeur EFS College Covab, worden de kandidaten niet alleen opgeleid tot gekwalificeerde beroepsbeoefenaars, maar wordt er ook aan hun attitude gewerkt. Zo worden de studenten aangeleerd om emfatisch te zijn tijdens het beoefenen van hun beroep. Echter is het niet alleen de verantwoordelijkheid van het opleidingsinstituut, maar ook van de regering, omdat de zorgverleners in een systeem terecht komen, dat functioneel gezien aandacht behoeft. Het moet een sectorale aanpak worden. Middels wet- en regelgeving kan de regering de dienstverlening van de zorgverleners optimaliseren door onder andere de herregistratie van de verpleegkundigen verplicht te stellen en het implementeren van een klachtenregistratiesysteem. Het systeem van herregistratie is internationaal reeds een feit. Dit houdt in dat de zorgverlener na 2 jaren, na het behalen van het verpleegkundige diploma, zich moet herregistreren bij het ministerie van het land om hun beroepsbeoefening te continueren. In Suriname is er hiervan nog geen sprake. De regering moet dit systeem ook in Suriname mogelijk maken. Het nut hiervan voor Suriname is dat elke zorgverlener bijscholing krijgt, zodat hij op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen in de medische zorg en zich hierdoor kan aanpassen, opdat efficiënte dienstverlening tot stand wordt gebracht.
Volgens de directeur is ondanks de precaire situatie in het land het aantal inschrijvingen verdubbeld. Dit komt doordat er meer opleidingen aangeboden worden in zowel Paramaribo als in Nickerie. Ook is er een ochtend en middag variant. De weinige financiële middelen die dit opleidingsinstituut heeft, worden efficiënt ingezet om zodoende het uit te voeren beleid te realiseren. De directeur adviseert geïnteresseerden om de uitdaging aan te gaan, omdat het een beroep is waar er voldoende arbeidsplaatsen ter beschikking zijn, waardoor het vinden van een baan geen moeilijke opgave is.

error: Kopiëren mag niet!