Ook nieuwe douanekoers hoger dan straatkoers en Centrale Bank

Douanekoers nog steeds hoger dan Centrale Bank -en straatkoersDe Centrale Bank van Suriname laat de douane nog steeds een veel hogere koers hanteren voor het berekenen van invoerrechten. De monetaire autoriteiten hebben op 12 oktober de nieuwe douanekoers vastgesteld op SRD 7.41 voor de US$ en SRD 8.21 voor de Euro. De douanekoers is sinds 15 oktober effectief bij de Asycuda World Suriname. Hiermee is de douanekoers nog steeds hoger dan die van de Centrale Bank (US$ 1=SRD 7,20 / Euro 1=SRD 7,94) en de zwarte markt koers (US$ 1=SRD 7,20/ Euro 1=SRD 7,85). Gezien de Centrale Bank-koers geacht is het gemiddelde te zijn van de marktkoers, wordt ook verwacht dat de douanekoers met de straatkoers omlaag gaat. Echter, terwijl de overheid aangeeft dat de zwarte marktkoers omlaag moet gaan, houdt de overheid haar douanekoers hoger dan de zwarte marktkoers, dus hoger dan een omlaaggaande koers.
Dagblad Suriname trachtte enkele handelaren/importeurs te spreken over het aanhoudend verschil. De meeste handelaren gaven anoniem aan dat zij zelf het besluit van de monetaire autoriteiten niet snappen. Dit, terwijl een ander deel begrijpt dat de overheid geld zoekt via invoerrechten, geen rekening houdende met het feit dat een zwaardere belasting uiteindelijk de Surinaamse consument in zijn zak zal drukken. ‘Stel nou dat een handelaar goederen ter waarde van US$ 1000 importeert en er 30% invoerrechten op moet betalen. Wij spreken nog niet over bijkomende lasten. In de oude situatie, met een douanekoers van SRD 4,04, zou de handelaar (300 X SRD 4,04) SRD 1212 moeten neertellen. Daar de koers effectief rond de SRD 7 was, betaalde de handelaar in beginsel (SRD1212:7) US$ 173,1. Dit heeft geruime tijd een koersvoordeel kunnen bieden aan de handelaren.’
‘In de huidige situatie koopt de handelaar zijn US$ voor rond de SRD 7,20 op (SRD 2160 aan invoerrechten), terwijl hij de douane dezelfde 30% moet betalen op een koers van SRD 7.41 (SRD 2.223 aan invoerrechten). Hier komt het verschil uit op rond de SRD 63. De SRD 2.160 is niet voldoende om de douane de US$ 300 te betalen. De handelaar moet in deze situatie bijpassen om zijn goederen vrij te krijgen. Dit is een koersnadeel voor de handelaar op de invoerrechten voor goederen van US$ 100. Dit beginsel is op alle goederen van toepassing en zal natuurlijk door de handelaar worden doorgerekend op de consument.
De consument blijft de benadeelde in deze, omdat er geen nationale productie of importvervanging is.’
De douanekoers wordt tweewekelijks bepaald om de zwarte marktkoers te kunnen matchen. Het schort volgens bronnen bij de monetaire autoriteiten aan de berekening en schatting van de beweging van de koers. Dit, terwijl de president onlangs aanhaalde dat de koers omlaag moet, maar niet te laag kan worden getrokken, gezien de begroting van de regering daar ook afhankelijk van is. Een opzet of een verkeerde schatting, het blijft nog steeds een negatief effect uitoefenen in de keuken van de Surinamer.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!